Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Терапия с интерферентен ток

Терапия с интерферентен ток

Терапия с интерферентен ток - изображение

При много от спортните травми и заболявания се използва електролечение със средночестотни токове, познато като терапия с интерферентен ток (ИФТ). Тези токове са широко използвани заради техните терапевтични ефекти, добра поносимост и проникване, и възможност за работа с по-високи интензитети.

Какво представлява интерферентния ток и на какъв принцип действа?

Интерферентният ток е ток получен на принципа на интерференцията на вълните, при който от два средночестотни тока се получава трети нискочестотен, които е с честота разликата между двата. Така при честотата на единия 4000Hz, а на втория от 4001 до 4100Hz, се получава трети в дълбочина в тъканите с честота равна на разликата - от 1 до 100Hz. Именно този ток оказва терапевтично действие.

Този метод на електротерапия е подобен на терапията с нискочестотни токове, но се избягват недостатъците му - малко проникване в дълбочина, дразнене и болка при сравнително малка сила на тока. Усещанията при въздействие с интерферентен ток са дълбоки вибрации променящи се според честотата и усещане като боцкане ("иглички") в резултат на тока.

Какви са терапевтичните ефекти на интерферентния ток

Терапевтичните ефекти от използването на интерферентен ток са свързани с неговото физиологично действие върху тялото. В зависимост от честотата най-общо може да се каже, че ниските честоти до 50Hz действат стимулиращо на мускулатурата, а от 50-100Hz са свързани с обезболяващ ефект. Интерферентния ток предизвиква подобряване на периферното кръвообращение, тъканния метаболизъм и отделянето биологичноактивни вещества (ацетилхолин, хистамин), което създава условия за:

 • противооточен
 • противовъзпалителен
 • аналгетичен ефект

Също така интерферентния ток стимулира регенерацията на периферните нерви, подобрява функционалното състояние на нервно-мускулния апарат и ускорява зарастването на костите (калусобразуването и остеогенезата).

Основните положителни ефекти при лечение на спортните травми и заболявания са:

 • ускоряване на оздравителния процес вследствие увеличаване на притока на кръв и пропускливостта на клетъчните мембрани
 • намаляване на болката в следствие на блокиране на болковите рецептори (gate-теория) и отделянето на ендорфини
 • Намаляване на тонуса на спастичната мускулатура и отока при травми
 • Ускорява зарастването на костите при счупвания

При какви заболявания може да се използва терапия с интерферентен ток

 • Неврологични заболявания като: невралгии, неврити, плексити, радикулити
 • Посттравматични състояния като: контузии, навяхвания, състояния след фрактури и луксации
 • Артрози и дегенеративни заболявания на ставите като: гонартроза, коксартроза
 • При мускулни болки и спазми

Методика и начин на приложение на терапията с интерферентен ток

За прилагането на терапия с интерферентен ток се използват 4 електрода, които най-често обграждат засегнатата зона, поставени в навлажнени възглавнички. Големината на тока се дозира чрез субективното усещане, като трябва да се усещат не болезнени мускулни контракции и боцкане ("иглички") в резултат на тока.

Противопоказания при приложение на терапията с интерферентен ток

При използването на терапия с интерферентен ток, съществуват някои противопоказания които са общи за електролечебните процедури:

 • Злокачествени заболявания
 • Остри инфекции
 • Фибрилитет
 • Венозна тромбоза

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортКлинични пътекиЛеченияСпециалистиСоциални грижиАлт. медицинаНормативни актовеЗаведенияЛюбопитноИсторияНовиниБотаникаОрганизацииЛайфстайлОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиИзследванияИнтервютаАнкети