Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Терапия с нискочестотни токове

Терапия с нискочестотни токове

Терапия с нискочестотни токове - изображение

Една от физиотерапевтичните процедури с широко приложение при спортната рехабилитация е терапията с нискочестотни токове. При нея се използват токове с ниско напрежение и ниска честота, с цел подпомагане на лечението на неврологични дисфункции, болкови синдроми, мускулни дисфункции, отоци, ставни заболявания и др.

Какво представляват нискочестотните токове и какво действие имат?

С терапевтична цел се използват прав и променливи нискочестотни токове с честота до 800Hz. Различните параметри на тока като форма, честота, модулация на импулсите и големина на тока, обуславят и специфичното му физиологичното въздействие върху тялото. Във физиотерапевтичните процедури се използват апарати работещи с разнообразие от нискочестотни токове с регулируеми параметри. Така при подбиране на точните параметри на тока се постига различно и специфично действие. Според действието си нискочестотните токове най-общо могат да се разделят на обезболяващи токове, токове за мускулна стимулация и токове за импулсна галванизация. Обезболяващите токове се прилагат при мускулни, ставни и неврологични болки, като най-популярни в практиката са диадинамичните токове с обезболяващи параметри. Токовете за мускулна стимулация се използват за укрепване на слабата мускулатура в следствие на имобилизация, неврологични дисфункции, ставни заболявания и др. Импулсната галванизация има за основа галваничен ток и се използва за електрофореза, подобряването на локалното кръвообращение, за премахването на отоци и обезболяване.

Методика на приложение на нискочестотни токове

Стандартните апарати използващи нискочестотни токове работят с една двойка електроди. Електродите се поставят в навлажнени възглавнички и се прикрепят към кожата. Подбират се подходящите параметри на тока и постепенно се подава нужната големина на тока. Усещането на тока е като леко мравучкане или вибрация, като в зависимост от параметрите, то може да е постоянно или на импулси и паузи. При електростимулация на мускулатурата се усеща и контракцията на подлежащите мускули.

Показния за използване на нискочестотни токове

Нискочестотните токове поради своето разнообразие имат широки показния за използване и включват почти всички заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система, от травматично или дегенеративно естество.

Нискочестотни токове с обезболяващи параметри - невралгии, неврити, радикулити, артрози, артрити, миалгии, миогелози, бурсити, тендинити, главоболие и др.

Нискочестотни токове с трофични параметри - отоци, навяхвания, контузии, контрактури, състояния след фрактури и луксации, дегенеративни ставни заболявания и др.

Нискочестотни токове за мускулна стимулация - състояния след имобилизации, за засилване на слабите мускули при мускулен дисбаланс, за регулиране на мускулния тонус, при парези и парализи и др.

Противопоказния за използване на нискочестотни токове

Противопоказанията за използване на нискочестотни токове са свързани с общите противоказания за терапия с електрически ток.

  • Туморни заболявания
  • Туберкулоза
  • Гнойни процеси
  • Остри фибрилни състояния
  • Хеморагична диатеза
  • Непоносимост към електричен ток
  • Пейсмейкър
  • Бременност (при електростимулация)

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортКлинични пътекиЛеченияСпециалистиСоциални грижиАлт. медицинаЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноИсторияНовиниБотаникаОрганизацииЛайфстайлОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиИнтервютаИзследванияАнкети