Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Тест за определяне на фитнес нивото в бойните спортове

Тест за определяне на фитнес нивото в бойните спортове

Тест за определяне на фитнес нивото в бойните спортове - изображение

Подобно на повечето хора, когато за пръв път влезнах в залата за кикбокс, моето фитнес ниво бе толкова лошо, че едва дишах още в средата на загрявката. Няколко месеца по-късно, вече обичах усещането за изгаряне в раменете и горещите вълни, които преминаваха през тялото ми и ми показваха, че в този момент изгарям огромни количества калории. Когато достигнах до едно прилично фитнес ниво, започнах да се замислям за първо участие в състезание... Но дали наистина бях готов за качване на ринга?

Сигурен съм, че през това са преминали всички трениращи бойни спортове, а по този път ще минат още стотици хиляди запалени по адреналина, който кара кръвта да кипи! Знаейки това, реших да напиша този материал, за да помогна на всички вас, занимаващи се с бойни спортове, независимо дали сега започвате или просто се готвите за поредното състезание. Фитнес нивото е изключително важен показател, за да разберете дали сте готови да се качите на ринга или е нужно още време за подготовка.

Ето и най-добрите тестове, с които вие ще определите вашето ниво:

Работа с лапи

Работата с лапи е универсалният фитнес тест за почти всички бойни спортове. Времето на натоварване и почивката трябва да е същото, каквото е това на рундовете и почивките между тях – това е най-сигурният начин да разберете какво е вашето ниво.

Вашият треньор със сигурност ще ви направи такъв тест, като трябва да запомните, че при удрянето на лапите трябва да влагате минимум 80% от максималната ви сила, за да бъде оценката реална. Ако въздухът ви не достига след 4-5 рунда, това означава, че трябва още да работите върху дишането си, като правите спринтове, които ще ви помогнат да развиете способностите си за бързо възстановяване след изблици на силно натоварване.

800 метра спринт

Спринтът на тази дистанция е едновременно анаеробен и аеробен стил, който е перфектен за тестване на вашето фитнес ниво за бойните спортове и за развиване на добра издръжливост и способност за възстановяване. 800-те метра представляват 2 обиколки на лекоатлетическата писта, като времето за преминаването им е приблизително равно на това на един рунд. Спринтирайки по този начин, вие симулирате аеробните и анаеробните дейности, които се случват в организма по време на действителният бой на ринга. Препоръчителното време за преминаването на 800 метра е под 3 минути за всяка серия. Ако можете да направите поне 5 х 800 метра с по 1 минута между бяганията и всяко от времената е под 3 минути, това е много добър атестат за вашата бойна издръжливост.

Сърдечна честота по време на покой

Един от най-добрите начини за установяване на фитнес състоянието на атлетите е много прост, но в същото време абсолютно точен показател и той е сърдечният ритъм и по-скоро неговата честота. Ако за една минута сърцето ви направи над 60 удара, това означава, че вие не сте във форма и сте тотално извън бойна кондиция. Когато аз ходих по състезания, моят пулс беше 57-59 удара и нямах никакви проблеми с изкарването на 12 рунда, въпреки че в първенствата те са само 3. За да подобрите показателите си, добавете още обем към тренировката си и допълнителен стрес, чрез увеличаване на интензивността.

Обобщение

Преди да решите да се качите на ринга, първо си отговорете на трите въпроса:

  • Можете ли да направите 5 рунда с удари с 80% сила по лапите?

  • Можете ли да направите 5 спринта по 800 метра и всички да са за време под 3 минути?

  • Дали вашият сърдечен ритъм по време на покой е под 60 удара в минута?

Ако отговорът и на трите въпроса е положителен, то вие сте готови поне физически за участие в състезание. Ако ли не, запомнете добре – добавянето на прекалено големи натоварвания не винаги е добро решение... Освен усилените тренировки, вие трябва да се фокусирате и върху възстановяването, което представлява останалите 50% от подготовката за качването на ринга. Само правилното разпределение ще ви донесе успеха, така че слушайте думите на треньора ви, той е човекът, който най-добре знае кое е най-доброто за вас!

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниСоциални грижиИнтервютаПсихологияФизиологияТестовеАнкетиЗаведенияОбразованиеДиетиОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиЛеченияРецептиБотаника