Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми във фигурното пързаляне

Травми във фигурното пързаляне

Травми във фигурното пързаляне - изображение

Поради все по-голямата конкуренция между състезателите травмите във фигурното пързаляне имат тенденция да се покачват през годините. Макар един от най-красивите и грациозни зимни спортове, фигурното пързаляне крие риск за получаване на различни травми, най-вече такива на опорно-двигателния апарат, свързани с разтежения, фрактури и навяхвания в долната част на тялото. Това се дължи на огромното натоварване, което поемат долните крайници при изпълнение на различните съчетания във фигурното пързаляне и паданията върху твърдата ледена настилка.

Травми на глезените и ходилото

Повечето от проблемите в областта на ходилото са причинени от използването на неподходящи кънки или неправилна техника на пързаляне. Много фигуристи, особено начинаещите, са склонни да свиват пръстите при пързаляне, което може да доведе до пренатоварване и възпаление на плантарната фасция. Това се получава най-вече при не добре завързани кънки и прекомерно прехвърляне на тежестта на тялото напред. Поради тези причини и хроничното високо натоварване на долните крайници, при фигуристите могат да се получат плантарен фасциит, охлузвания, кожни мехури, тендинити или бурсит на ретрокалканеалната бурса. Също така, не доброто загряване или хроничен тендинит, могат да бъдат причинна за скъсване на ахилесовото сухожилие. При системно високо натоварване на ходилата могат да се получат и стрес фрактури на метатарзалните кости.

Травми на тазобедрената става

Поради това, че при фигурното пързаляне има множество приземявания и елементи върху един крак, то се повишава и риска от травма, поради голямото натоварване, което той поема. Тъй като повечето приземявания и елементи се изпълняват върху десния крак, увредите и дисфункциите на дясната тазобедрена става са по-чести. Съвкупността от всички фактори като не симетричното натоварване на тялото и изместване на сакроилиачната става, могат да доведат до проблеми свързани с гръбначния стълб, като сколиоза, при млади спортисти. 
Фрактурите и луксациите в областта на тазобедрената става изискват значителна сила. Такава травма може да се получи при тежко падане върху леда директно върху тазобедрената става.

Травми в областта гръбначния стълб

За фигуристите са най-характерни травмите на гръбначния стълб в поясната област. Честите падания и ротационни натоварвания на гръбначния стълб могат да провокират дегенеративни изменения на междупрешленните дискове и междупрешленните стави. Също така резките движения и не доброто загряване може да са причина за разтежение в областта на кръста.
Падането върху опашните прешлени също може да е причина за болезнена травма, която в отделни случаи да изисква дори оперативно лечение.

Травми в областта на колената

Най-честата причина за травма на коленете при фигуристи е падането върху тях. В по-леките случаи това е свързано само с болка и натъртване на меките тъкани в областта на коляното, а в по-тежките да е причинна за изместване на колянното капаче или фрактурата му. В някои случаи натъртването на коляното може да доведе до хондромалация на колянното капаче или бурсит в областта на коляното.

Ротационните сили действащи в областта на коляното може да са причина за увреждане на връзките в областта на коляното. Най-често се получава травма на кръстните връзки, като тази травма може да е съчетана с увреждане на мениск. При по-тежките случаи може да се получи сериозна луксация на колянната става.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмПсихологияНовиниЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлЗдравни съветиОрганизацииИсторияИзследванияСпециалистиБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаАнкетиЛеченияЗаведения