Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Упражненията при децата

Упражненията при децата

Упражненията при децата - изображение

Когато възрастните си мислят за тренировка, те веднага си представят упражненията във фитнеса, у дома или на спортната площадка. За децата обаче, тренировката означава да играят и да са физически активни. Децата се упражняват, когато карат колело, имат час по физическо възпитание, тичат по коридорите по време на междучасията или се занимават с различните видове спорт.

Многото ползи от тренировките

Всяко дете трябва да обича движенията. Активните малчугани:

 • Имат по-силни мускули и кости

 • Имат стройно тяло, защото упражненията помагат да се контролират телесните мазнини

 • Са с по-нисък риск от развитие на диабет тип Б

 • Имат по-ниско кръвно налягане и нива на холестерола

Трите елемента на фитнеса за деца са работата за издръжливост, сила и гъвкавост. Родителите трябва да насърчават децата си да упражняват редица дейности, свързани с тези 3 неща.

Издръжливостта се получава, когато редовно се правят аеробни упражнения. Кардио тренировките карат сърцето да бие по-бързо и дишането става по-трудно. Редовното им прилагане заздравяват сърдечния мускул и подобрява способността на организма да доставя кислород до всяка клетка.

Аеробните дейности могат да бъдат много забавни, към тях се включват:

 • баскетбол

 • каране на колело

 • каране на ролери

 • футбол

 • плуване

 • тенис

 • разходка

 • тичане

Подобряването на силата не означава непременно вдигане на тежести. Въпреки това, някой деца се възползват от тази опция, но тук задължително трябва да има надзор от възрастен. Някой от подходящите упражнения за подобряване на мускулния тонус са коремните преси, различните видове лицеви опори, коремно преобръщане на лост, вдигане на гирички с тегло до 1,5-2 килограма и други. Децата също така включват сами в своите игри силови упражнения като например катерене и борба, без дори да осъзнават, че те представляват една много добра тренировка.

Стречинг упражненията помагат за подобряване на гъвкавостта, която позволява на мускулите и ставите да се огъват и движат в пълният им диапазон. Децата всеки ден правят такива упражнения, например когато се опитват да достигнат до някаква играчка, която е извън обсега им, увисват на различни лостове, правят различни превъртания и така нататък.

Колко упражнения са достатъчни за децата?

„Достатъчно“ никога няма еднозначен отговор, всичко зависи до голяма степен от възрастта. По-големите деца и тийнейджърите трябва да се упражняват поне по 1 час на ден. Що се отнася до кърмачетата, малките деца и тези в предучилищна възраст, вижте следните насоки:

ВъзрастМинимална дневна активност

Коментари

Бебе

Няма специфични изисквания

Физическата активност трябва да

насърчава двигателното развитие 

Малко дете 

1,5 часа

30 минути планирана физическа

активност и 60 минути неструктурирана

активност (свободна игра)

Предучилищна възраст

2 часа

1 час планирана физическа активност

и 1 час неструктурирана активност

(свободна игра)

Училищна възраст  

1 час или повече

По възможност свободна игра във всяко

от междучасията и структурирана

тренировка в часа по физическо възпитание

 

Кърмачета и малки деца не трябва да бъдат неактивни в продължителен период от време - не повече от 1 час, освен ако не спят. Децата в училищна възраст не трябва да бъдат неактивни за периоди по-дълги от 2 часа. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСнимкиПсихологияАлт. медицинаАнкетиТестовеВидеоСпециалистиНовиниХранене при...Социални грижиРецептиИсторияИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиБотаника