Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Основни направления в аеробиката

Основни направления в аеробиката

Основни направления в аеробиката - изображение

Днес аеробик студиата и фитнес центровете изобилстват от различни стилове и класове, но всички те са свързани с основните направления в аеробиката. За първи път терминът аеробика се появява в средата на миналия век и е свързан със система от упражнения за превенция на сърдечносъдовите заболявания - cardiovascular fitness. Такива упражнения в такта на динамична музика създават лицето на познатата ни класическа аеробика, а по-късно различните инструктори добавят собствени елементи и създават разнообразни стилове. Поради това, че аеробиката е много широко понятие и може да бъде всякаква комбинация от танци, фитнес упражнения и гимнастика, понякога е много трудно да разграничим отделните стилове. Поради факта, че аеробика означава аеробен (при наличие на кислород), в широк смисъл тя обхваща всички аеробни упражнения, които са свързани с активирането на сърдечно-съдовата система и пренасянето на повече кислород в тялото. В по-тесен смисъл аеробиката представлява най-често групово занимание съчетаващо различни аеробни упражнения на фона на музика, водено от инструктор. В зависимост от подбора и комбинацията от упражнения, темпото, сложността и продължителността се постигат в различна степен и съответните цели - изгаряне на калории, оформяне на тялото, поддържане на добро здраве и форма, допълване на тренировка и др.
Въпреки че има много различни видове и аеробика и аеробни упражнения, всички те водят до множество положителни резултати за цялото. Аеробиката помага за поддържането на спортна форма и тренира сърдечно-съдовата система, като така помага за превенцията множество заболявания.

Ползи от аеробиката

 • Намаляване телесните мазнини и загуба на тегло
 • Поддържането на здравословно тегло
 • Подобряване костната плътност
 • Намаляване на стреса и тревожността
 • Подобряване на координацията и равновесието
 • Постигане на добра форма и тонус
 • Подобряване на издръжливостта
 • Укрепва на сърцето и белите дробове
 • Увеличаване на "добрия" холестерол и намалява "лошия" холестерол
 • Укрепване на имунната система
 • Понижаване на кръвното налягане
 • Намаляване на риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания

Нискоинтензивна аеробика

При този тип аеробика се включва упражнения с по-ниска интензивност и постепенност в натоварването. Избягват се упражнения изискващи високо натоварване на мускулите и се щадят ставите. Благодарение на по-ниска си интензивност, тази аеробика крие много по-малък риск от травми, а също така се натоварва в по-малка степен сърдечносъдовата система. Чрез този тип аеробика се постига натоварване подобно на ежедневните дейности като ходене, домакинска работа и др. Класовете с този тип аеробика са подходящи за хора с наднормено тегло, възрастни хора, бременни жени, при които високоинтензивните натоварвания са противопоказни. Нискоинтензивните форми на аеробика могат да включват йога, каланетика, пилатес, тай-чи, фитбол и др.

Високоинтензивна аеробика

За разлика от нискоинтензивната аеробика при нея се включват в по-голяма степен динамични движения като скачания, завъртания и бързи движения с крака и ръце. Този тип аеробика ангажира големите мускулни групи в продължителни серии с много повторения. Така се поддържа висока сърдечна честота и се работи последователно за различните части от тялото. Могат да се използват различни уреди като ластици, гирички, топки, спинери и др. Чрез този тип аеробика се постига трениране на сърдечно-съдовата система и всички мускулни групи на тялото. Чрез високата интензивност се постига значителен енергоразход - свалят се килограми и се тренира издръжливост.

Степ аеробика

При тази разновидност на аеробиката се използва специална платформа, която допълнително натоварва мускулите на седалището и бедрата. Степ аеробиката е с по-голяма интензивност на натоварването от класическата аеробика, поради това че има множество движения свързани с качване и слизане от стъпало - степ. При степ аеробиката се използват стъпки подобни на класическата аеробика, като могат да се включат и елементи от различни танци и удари от бойните изкуства, упражнения за сила и др. Степента на натоварване при степ аеробиката зависи от височината на степ платформата, продължителността на упражняване и скоростта - като за един час се изгарят между 300-400 ккал. Степ аеробиката гори калории, развива издръжливост, тренира сърцето и помага за развиване на координацията и баланса.

Денс аеробика

Това е популярна форма на аеробика, която включва хореография от различни стилове танци като балет, латино, хип-хоп, диско и др. Денс аеробиката е динамичен и забавен начин за поддържане на добра форма, който съчетава изгарянето на мазнини с развитието на гъвкавост и пластичност. Програмата обикновено включва 5-10 мин. загряване, 20-30мин. кардио част с елементи от танци, 20 мин. упражнения за гъвкавост и 5-10 мин. разпускащи упражнения и стречинг. С развитието на този стил се появяват много разновидности и вариации съчетаващи различни стилове танци и предлагащи различна интензивност и трудност на комбинациите. Напоследък са особено популярни са класовете по зумба, латино, хип-хоп и бейли денс.

Кик-бокс аеробика

Една от най-ефективните форми на аеробиката за отслабване. В своите различни вариации е съчетание между аеробика и движения и удари от кик-бокса. В този метод на тренировка се използват автентични кик-бокс техники, като едновременно се работи сърдечно-съдовата система и мускулите на цялото тяло. Типичната техника на аеро кик-бокса включва многократно повтарящи се удари с ръце, ритници и движения за самозащита. Чрез такъв тип тренировка се изгарят калории, подобрява се координацията и цялостното фитнес ниво. Съществуват различни стилове съчетаващи бойните изкуства и аеробиката като тае-бо, капоейра, аеро комбат, боди комбат и др.

Водна аеробика

Този тип аеробика, позната още като аква аеробика, се извършва в басейн с ниво на водата до врата или кръста. Водната среда превръща аква аеробиката във високоефективна форма на двигателна активност, която същевременно е приятна и не натоварва ставите. Това е свързано с факта, че водата оказва значително съпротивление при движение, а благодарение на подемната и сила и плавността на движенията, ставите се натоварват значително по-малко. За да се практикува водна аеробика не задължително да умеете да плувате или да имате някаква допълнителна подготовка. Аква аеробиката е много по-щадящ за тялото вариант и може да се практикува от широк кръг от хора, включително бременни жени, хора с наднормено тегло, хора с ортопедични проблеми, възрастни и др. Заради съпротивлението на водата чрез водната аеробика се изгарят много калории (400-600 ккал), което я прави много ефективен метод за отслабване. В различните съчетания могат да се използват и специални уреди за водна гимнастика.

Спортна аеробика

Този тип аеробика, познат още като аеробна гимнастика, е високоинтензивна форма включваща съчетание от движения с висока прецизност и сложност на фона динамична музика. Спортната аеробика включва елементи от аеробиката, спортната акробатика и гимнастиката, съчетани в обща хореография. Спортна аеробика е конкурентен спорт свързан със състезания в различни категории и е по-ненатоварваща алтернатива на художествената гимнастика. Аеробната гимнастика изгражда комплексно множество качества като сила, издръжливост, гъвкавост, координация и баланс в комбинация с артистичност и креативност.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаСпорт и туризъмХранене при...НовиниСнимкиАлт. медицинаПсихологияДиетиФизиологияРецептиАнкетиИзследванияКлинични пътекиВидеоТестовеСпециалистиКалкулаториОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиИнтервютаОбразованиеОткритияИсторияПроизводители