Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Упражнения за бебета и деца от 0 до 2 години

Упражнения за бебета и деца от 0 до 2 години

Упражнения за бебета и деца от 0 до 2 години - изображение

Със сигурност, много от вас са наясно, че правилното хранене и физическите упражнения са важни за здравето. Същото се отнася и за бебетата и за децата. Изследванията показват, че упражненията са задължителни още от най-ранна възраст, за да се даде възможност на мускулатурата на бебетата да се развие по най-добрия начин, а в същото време да не се дава възможност за получаване на наднормено тегло, което не е здравословно.

Защо бебетата трябва да се упражняват?

Проучванията на педиатрите и на специалистите по физическо развитие показват, че бебетата и малките деца трябва да правят упражнения по около 10-15 минути дневно, а не да бъдат оставяни да бъдат абсолютно пасивни, тъй като това би попречило на тяхното физическо и психическо развитие.

Редовните упражнения могат да бъдат от съществено значение за здравето на детето по-късно през живота му. През първите 2 години се изгражда връзката между мозъка и мускулите, следователно, ако децата не правят упражнения, то тогава те няма да развият потенциала си и от там физическите си възможности в най-пълна степен. Ако децата придобият навика да правят упражнения още като малки, то този навик е много вероятно да се запази през целия им живот.

Колкото по-рано започнете да правят упражнения бебетата (разбира се с помощта на техните родители), толкова по-малък е риска от затлъстяване, когато те станат възрастни.

Препоръчителни упражненията на бебета и малките деца

Тук ще ви представим няколко много прости и полезни бебешки упражнения, които помогнат на вашите мъници постепенно да изградят своите моторно-двигателни умения:

Упражнения за бебета между 0 и 6 месеца

Упражнение 

Описание 

Стискане на пръстите ви и леко повдиганеПоставете бебето по гръб на леглото и му подайте вашите палци, за да ги хване! Когато то ги стисне достатъчно силно, повдигнете ръцете си и леко започнете да се опитвате да го повдигнете! Колкото по-силно се опитвате да издърпате нагоре бебето, толкова по-силно ще се опитва да се държи по-здраво. Повдигайте и сваляйте мъничето внимателно, за да го предпазите от нараняване!

Задържане на главичката на бебето изправена 

Прегърнете вашето бебе във вертикално положение, в непосредствена близост до рамото ви! В тази поза, бебето е в състояние да повдигне главичката си, за малък период от време. Поставете ръката си зад тила на бебето, за да го предпазите от отмятане на главата му назад!

Повдигане на главичката от коремен лег

 

Това е упражнение, което бебето може да изпълни на около 1,5-2 месеца. Оставете го да легне по корем на сравнително твърда повърхност, като подложка за йога или дори на твърд матрак! То само ще започне да повдига главата си, а също ще се повдига с ръце, за да се огледа наоколо. 

Велосипед

 
Оставете бебето по гръб и хванете крачетата му в долната им част (около глезените)! Плавно започнете да свивате едното краче към гърдите, а в същото време разпъвате другото, имитирайки каране на велосипед!  

Разпъване на ръце встрани

 

Поставете бебето по гръб, хванете китките на ръцете му, съберете ги до гърдите, след което разпънете ръцете встрани! Върнете в началната позиция и повторете в рамките на 10-15 пъти!

Също така, можете да правите кръгови движения с ръцете на бебето.

Упражнения за бебета между 6 и 12 месеца

Упражнение 

Описание 

Упражнения за изправяне

 

Хванете предмишниците на вашето бебе, докато то е легнало по гръб и бавно го изправете да седне! Гърбът му трябва да е изправен. Оставете го за няколко секунди в тази позиция, внимавайки да не падне, след което бавно го спуснете да легне! Повторете 4 пъти! 

Задържане на лакти

Поставете бебето ви по корем и поставете лактите му директно под раменете му, оставяйки го да се подпира на предмишниците си. Хванете го за страничната част на бедрата му и го повдигнете леко, така че торса и бедрата му да застанат под 45 градуса спрямо пода. Съвсем леко повдигнете краката от земята, като през цялото време наблюдавайте бебето да не падне и да си удари главичката! 

Докосване на ушите с пръстите на краката

Оставете бебето да легне по гръб! Дръжте крачетата му вдигнати нагоре, след което без да бързате, плавно свийте десния крак към гърдите и с върха на пръстите му докоснете леко дясното ухо и върнете в начална позиция! Веднага след това повторете с лявото краче! Това е едно повторение. Направете движението пет пъти с двата крака!  

Упражнения за бебета между 1 и 2 години

Упражнение 

Описание 

Асистирани коремни преси

Седнете с вашето дете разположено в легнало положение между свитите ви крака! Дайте му да ви хване за палците на ръцете, а в същото време вие обвийте китките и долната част на предмишниците му с вашите пръсти! Бавно започнете да го придърпвате към вас, до достигане в седнало положение, като се стремите то да извършва голямата част от усилията по изправянето! След това направете спускането, като отново леко придържате детето, но се стремите да не му помагате много, за да се задействат неговите коремни мускули по-ефективно! 

Асистирани кръстосани коремни преси

Поставете детето по гръб, хванете десния му глезен и лявата му ръка около китката, след което ги вдигнете ръката и крака и ги докоснете! Върнете в начална позиция! Направете движението 3-5 пъти, след което сменете ръката и крака и извършете същите действия! 

Бедрени повдигания

Сложете детето ви да легне и свийте коленете му така, че да стъпи с ходилата на пода! Плъзнете ръце около кръста му, за да поддържате долната част на гърба му. Асистирайте на детето да повдигне торса си на 5-10 сантиметра от земята и го поддържайте за 2-3 секунди, за да може да стегне седалищните и бедрените мускули! След това спокойно го спуснете обратно в начална позиция! Повторете 4-5 пъти! 

Навеждане към краката от седеж 

Накарайте детето ви да седне с изпънати крака, вие седнете срещу него, хванете ръцете му и бавно го издърпайте напред, така че с върха на пръстите на ръцете да докосне тези на краката! Върнете в началната позиция и повторете 10 пъти! 

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияХранене при...НовиниАлт. медицинаСоциални грижиЛеченияАнкетиТестовеВидеоСпециалистиИсторияНормативни актовеКлинични пътекиФизиологияОрганизацииБотаникаПроизводителиРецептиИнтервютаОбразованиеЗаведенияИзследвания