Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Функционални тренировки Функционална тренировка с джимстик за средна част на тялото

Функционална тренировка с джимстик за средна част на тялото

Функционална тренировка с джимстик за средна част на тялото - изображение

Опитахте ли вече тренировките с набиращият все по-голяма популярност фитнес уред, наречен джимстик? Той е част от модерната вълна от иновации в света на фитнеса и много често в залите трябва да си запазите предварително място за груповите тренировки, поради огромния интерес и постоянно пълните зали.

Джимстик е един функционален инструмент за трениране, който е съчетание между ластици и лост и може да замести много от свободните тежести, тъй като осигурява едно страхотно съпротивление за мускулите. Упражненията с него подобряват силата и издръжливостта на мускулите, балансът, позата и координацията. Ластиците са с различно съпротивление в зависимост от цвета им, като варира от 1 до 30 килограма. Това прави уреда подходящ както за деца, така и за възрастни, от хора, които правят рехабилитационни упражнения, така и за професионални спортисти. Двукомпонентният лост от фибростъкло може да се разтяга и свива, като дължината му варира от 75 до 130 сантиметра.

Функционална тренировка с джимстик за средна част на тялото

Ротации на торса с джимстик върху раменете от стоеж


Упражнението е страхотно за развиване на цялата средна част на тялото или така нареченото ядро, като интензивно се включват косите коремни мускули, заедно с правия коремен мускул и бедрата. Начинът на изпълнение е следния:

 • Вкарайте краката си в долните ръкохватки на ластиците, хванете лоста и си го прехвърлете върху раменете, държейки го с двете ръце! Ластиците трябва да са добре изпънати, за да ви създават добро съпротивление!

 • От тази позиция, започнете да правите завъртания с раменния пояс наляво и надясно, като се стремите да не оставяте торса си да се завърта свободно до края, а рязко да спирате и в същия момент да се завъртате на другата страна!

 • Направете 3 серии по 25-30 завъртания на всяка страна!

Ротации на торса с джимстик върху раменете


Упражнението наподобява горното, но тук не се изпълнява от изправен стоеж, а с навеждане на торса напред под 45 градуса. Тук освен горепосочените мускулни групи се активизират доста силно и горната част на гърба.

Коремни преси и бицепс сгъване с джимстик


Това е една страхотна комбинация за коремната преса и за бицепсите.

 • Отново вкарайте краката си в ръкохватките на ластиците, хванете лоста на широчината на раменете с подхват (длани сочещи напред) и го оставете да легне върху бедрата ви! Легнете на земята, с леко свити колене!

 • Изпълнете коремна преса и достигайки в горна позиция придърпайте лоста с бицепсово сгъване! След като го върнете до бедрата ви, бавно се спуснете до изходна позиция!

 • Изпълнете 4 серии по 15-20 повторения!

Коремни преси и вертикално гребане с джимстик

Тук ще бъдат засегнати коремната преса и средната част на раменете.

 • Началната ви позиция е почти същата като за горното упражнение, с разликата, че лоста се държи с надхват (с длани към тялото) и дланите ви са поставени по-тясно от широчината на раменете.

 • От тук, изпълнете коремна преса, след което в горна позиция издърпайте лоста към брадичката си, изнасяйки лактите си нагоре и странично! След това бавно спуснете лоста до бедрата си, без да оставяйте ластиците да издърпват ръцете ви, и се спуснете до легнало положение!

 • И тук изпълнете 4 серии по 15-20 повторения!

Руски усуквания от седеж с джимстик


 • След като приключите с коремните преси, хванете лоста с широк надхват и го прехвърлете зад тила си, върху раменете, оставайки седнали!

 • Наклонете се назад, така че да усещате напрежение в коремните си мускули и започнете да правите усуквания наляво и надясно, като отново спазвате правилото, да не оставяте инерцията да ви води, а преди да достигнете крайната точка на завъртането, стегнете мускулите си и спрете за момент, толкова, че веднага да започнете завъртането на другата страна!

 • Изпълнете по 30 завъртания на всяка страна в 3 серии!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортВидеоЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлДиетиСпорт и туризъмНовиниХранене при...АнкетиОрганизацииОбразованиеПроизводители