Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Силов спорт CrossFit®

CrossFit®

CrossFit® - изображение

CrossFit® е една от най-популярните тренировъчни тенденции и може да се определи като фитнес в движение, базиращ се на скоростта. Създател на концепцията е Грег Гласман, който като тийнейджър се занимава с гимнастика. Като повечето момчета на неговата възраст, той иска да притежава красиво оформено тяло, затова се обръща към дъмбелите и щангите, като установява, че благодарение на тях той може да постигне много по-добри резултати, отколкото ако тренира само със собственото си тегло. Но Гласман не се ограничава само до силови тренировки, той залага и изключително много на велосипедизма. Един ден той решава да промени мисленето си, осъзнавайки, че той е по-добър велосипедист от гимнастиците в залата и по-добър гимнастик от велосипедистите, с други думи това означава, че всеки е добър в някаква област на спорта, но няма такъв, който да е добър навсякъде. Поне не до този момент. Но каква е цената на придобиването на ценния опит?

В много отношения, този въпрос е в основата на CrossFit® тренировката. Подходът „момче за всичко, но никога капитан” обикновено определя стратегията, която се използва за постигането на резултатите. Ранният опит на Гласман до голяма степен оказват влияние върху начина на постигане на желания по-голям капацитет за тренировка във всички направления. Като цяло, CrossFit® има за цел не да се постигнат резултати в конкретна област, а цели е обща физическа пригодност и подготвеност.

Концепцията се крепи на 10 основни точки или по-точно казано на 10 ключови физически качества – сърдечно съдова и дихателна устойчивост, сила, гъвкавост, бързина, координация, ловкост, баланс, точност и издръжливост. Те могат да бъдат изградени чрез включване на движения от различни дисциплини, включително гимнастика, вдигане на тежести, спринт и работа с висока интензивност. В допълнение към тях, в CrossFit® се залага на повторяемостта и на измеримите резултати. Изключително силен е акцентът върху специфичните тежести, разстояния и движения за определено време. Това позволява на трениращите да си направят ясна сметка за собственото си представяне.

История на тренировките

Още от ранните години след създаването си, тренировките по CrossFit® имат за цел да създадат у атлетите и бойците чувството, че те са в реална състезателна обстановка. Самите CrossFit® игри се провеждат така, че атлетите правят упражнения в рамките на 2 минути пред съдии, като те трябва да покажат своята сила и да изглеждат сигурни и солидни, за да получат повече точки. Именно краткосрочните, но високо интензивни тренировки са в основата на постигнатите цели в CrossFit®. Нещата тук се случват така, че самите състезатели не могат да открият разлики с дисциплините, в които участват извън CrossFit®. Някои от най-известните бойци в ММА например използват именно тази концепция за физическата си подготовка, като един от тях е Би Джей Пен.

Една от най-бруталните CrossFit® тренировки се нарича „Фран” (включва тласкащи упражнения и набиране на лост в 21-15-9 повторения). Тя е била създадена от Гласман още докато е бил тийнейджър. За пръв път я прави в гаража на дома си, след което от изтощение повръща. След като успява да се съвземе, той веднага я показва на своите съседи, които са тренирали заедно с него.

Много от тренировките имат женски имена – Фран, Елизабет, Даян, Челси, Барбара, Енджи и т.н. Запитан защо именно така ги е нарекъл, Гласман отговаря: „Всяка тренировка, която те остави легнал на земята и гледащ в небето, чудейки се какво по дяволите се е случило, заслужава женско име.”

Бъдещето на CrossFit®

Тази фитнес тенденция завладява света като торнадо, но не защото е модерна, а защото наистина описва какво всъщност представлява фитнесът в най-чист вид. Със своите трудно, но функционални движения, ясно видими резултати и нарастваща популярност, изглежда че CrossFit® ще стъпи на върха в най-скоро време и трудно нещо би успяло да го измести от там.

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлВидеоСнимкиХранене при...НовиниАнкетиОбразованиеОрганизацииПроизводители