Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Футзал

Футзал

Футзал - изображение

Футзал е вариант на футбола, като се различава от него по това, че се играе на по-малко игрище, най-вече на закрито. До преди 1985 година, този спорт е бил познат с различни наименования, най-вече португалските futebol de salão и fútbol sala, но след това за официално се приема името футзал.

В мачовете вземат участие два отбора от по пет играча, включително вратар плюс четири полеви играча. За разлика от футбола, тук са разрешени неограничен брой смени. Топката също е по-различна от футболната, като тя е по-малка и с по-малко отскачане, а играчите трябва да могат да я владеят много добре, а освен това трябва да са креативни и с много добра техника, тъй като полето е малко и няма големи пространства. Затова, за да се пробие през защитник, трябва да се действа изключително бързо и технично.

Теренът е направен от дърво или изкуствен материал, като може да се използва всяка плоска, гладка и неабразивна повърхност. Дължината му е в диапазона между 38 и 42 метра, а ширината от 20 до 25 метра, за международните мачове, а неофициалните могат да са различни от тези размери, като единственото условие е тъчлиниите да са по-дълги от тези където са разположени двете врати. Като стандарт се приема размерът 40 на 20 метра. Таванът на залата трябва да бъде минимум 4 метра. Вътрешният размер на вратите е 3 метра на ширина и 2 на височина.

Продължителност на мача и методи за излъчване на победителя

Мачовете по футзал се състоят от две полувремена с продължителност по 20 минути. Съдията може да реши да даде няколко минути продължение на всяко едно от тях, ако е прекъсвал играта по различни причини. Почивката между полувремената е не повече от 15 минути. В някой турнири, мачовете не могат да завършват наравно, така че се гледат головете на чужд терен за определяне на победителят и ако показателите са еднакви за двата отбора, тогава се играят продължения, като при ново равенство се стига до изпълнение на дузпи. Продълженията са 2 с дължина от по 5 минути.

Започване и подновяване на играта

Преди началото на мача, съдията хвърля монета, за да определи кой от отборите ще притежава първи топката. Играта стартира от центъра на терена, като тя се подновява от там при отбелязване на гол, в началото на второто полувреме и в началото на продълженията. Играта се прекъсва, когато топката удари тавана на залата, излезе извън полето, някой от играчите играе с ръка (само вратарите могат да докосват топката с ръце) или при фаулиране.

При футзал отсъства правилото за засада. Така, играчите могат да получат топката много по-близо до противниковата врата, като са се позиционирали зад гърба на защитата. Това е още една съществена разлика от футбола.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортНовиниЛайфстайлНормативни актовеИсторияЛюбопитноАнкетиСнимкиТестовеВидеоХранене при...Здравни съвети