Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Хипербарна кислородна терапия в спорта

Хипербарна кислородна терапия в спорта

Хипербарна кислородна терапия в спорта - изображение

Един от не толкова познатите терапевтични методи у нас, но популярен в развитите страни по света, се нарича хипербарна кислородна терапия. Познат още като хипербарна оксигенация (ХБО), този метод е използван от повече от 20 години като основно средство при водолази с кесонна болест, отравяния с цианиди, газова гангрена и др. Също така, този метод показва много добри резултати като спомагателно средство при широк кръг заболявания като множествена склероза, проблемни и незарастващи рани, изгаряния, анемии, инфекции на меките тъкани и много други. В спортната медицина хипербарната кислородна терапия намира приложение най-вече в лечението на спортни травми при елитни спортисти с цел по-бързото им възстановяване.

Какво представлява хипербарната кислородна терапия и какви са ефектите от нея?

Хипербарната кислородна терапия е метод за лечение използващ кислород под повишено налягане в специална хипербарна камера. За разлика от въздуха, който дишаме, този в барокамерата съдържа 100% кислород и е с налягане до три пъти по-високо от атмосферното. Именно това налягане дава възможност за по-добро снабдяване на всички тъкани в тялото с кислород и противодействa на хипоксията (недостига на кислород). При травми, именно нарушеното кръвоснабдяване и от там хипоксията играят ключова роля за бавното възстановяване. Освен това, отокът вследствие на травмата притиска околните здрави тъкани и също води до нарушено снабдяване на кислород на тъканите. Хипербарната камера дава възможност за по-бързо възстановяване след травми и спомага за избягването на усложнения като инфекции и хронифициране на процеса. В последните години този метод на терапия е особено популярен в някои английски футболни отбори, където дава много добри резултати. Според данни от лечението на елитни футболисти, хипербарната кислородна терапия е намалила с 33% периода на възстановяване на спортисти с увреждане на ахилесовото сухожилие. Така заради положителните ефекти от хипербарната оксигенация, тя намира все по широко приложение в спортната медицина и големия спорт.

Физиологични ефекти от хипербарна кислородна терапия

 • Повишава концентрацията на кислород в тъканите на тялото
 • Действа противомикробно
 • Стимулира централната нервна система, имунната система и подпомага възстановителните процеси
 • Подпомага за намаляването на отока и за образуването на нови кръвоносни съдове в областта на травмата
 • Има детоксикиращ ефект
 • Подобрява действието на фармацевтични препарати и други форми на терапия

При какви заболявания може да се използва хипербарната кислородна терапия

Поради физиологичните ефекти, които причинява, хипербарна кислородна терапия може да се използва при  много широк спектър от заболявания. Като специфично лечение, тя може да бъде използвана при баротравми във водолазния спорт, а като допълнително средство при всички спортни травми.

 • при баротравми във водолазния спорт
 • при възстановяването след фрактури
 • при възпалителни заболявания като тендинити, бурсити, миозити и др.
 • при изгаряния
 • при трудно зарастващи рани
 • при спорни травми на меките тъкани като контузии, навяхвания, преразтежения и др.
 • при анемия и остри кръвозагуби
 • при некротични инфекции
 • при следоперативно възстановяване
 • във тренировъчно-възстановителния процес на спортистите

Методика и начин на приложение на хипербарна кислородна терапия

Хипербарна кислородна терапия изисква специална хипербарна камера. В зависимост от вида си хипербарните камери могат да бъдат индивидуални или многоместни. В индивидуалните пациента диша директно от кислорода, който е вътре в камерата, а при многоместните, той се подава в специални маски или качулки. В зависимост от естеството на проблема се определя времетраенето, работното налягане в камерата и продължителността на курса на лечение. Продължителността на една процедура е между 45мин. и 1ч. 30мин., а броят на процедурите е обикновено между 10 и 20. Процедурата преминава през 3 етапа - режим на компресия, на работно налягане и на декомпресия. Основния етап, в който се диша кислород е този на работно налягане.

Противопоказания на хипербарната кислородна терапия

Поради това, че хипербарна кислородна терапия използва само чист кислород за терапевтичното си въздействие, тя е напълно безвредна. Терапията не е подходяща или трябва да се прилага с повишено внимание само при пациенти с емфизем, пневмоторакс, заболявания на средното ухо и заболявания, за които повишеното налягане е противопоказно.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЗаведенияСоциални грижиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиИсторияЛеченияОбразование