Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 начина за избягване на травмите в йога

4 начина за избягване на травмите в йога

4 начина за избягване на травмите в йога - изображение

Първите занимания с йога карат практикуващите да се притеснят за здравето на техните колене, рамене и тазобедрени стави. Това е така, защото много от позите изглеждат твърде натоварващи за начинаещите, но контузиите могат да се получат най-вече при неправилно центриране на движенията.

Понякога тялото не е готово за това, на което може да бъде подложено в йога практиката. Затова днес ще ви предложа четири съвета, с които да избегнете контузиите.

1 Не превишавайте собствените си граници

Как да разберете, че сте прескочили собственият си праг? Всяко дишане в йогата се прави през носа, това е много важно правило. Започнете ли да имате нужда да дишате през устата, тогава нещата са ясни. Има и друг признак, който ще ви подскаже, че не сте готови за изпълнението на дадена поза. Ако тялото ви започне да трепери неконтролируемо от натоварването, това означава, че вие не можете да се фокусирате върху дишането – най-важният елемент от йогата. Острата болка също е показател. Тя е противопоказна, тъй като едно от основните правила в практикуването на древните техники е да не се получават болезнени усещания.

2 Разберете къде е вашият баланс

Йогата е нещо толкова лично. Позите в нея не са създадени така, че сами да приведат тялото в баланс, който да го задържи стабилно. Балансът се вкарва от самите йогисти. Точното позициониране за някого, не значи че то ще е подходящо за всички останали. Хората са различни, някои са по-гъвкави, други по-сковани, едни имат по-дълги крайници, други по-къси, а факторите са не само физически, но и психически и емоционални, така че всичко това влияе на балансирането в дадена поза.

3 Не ходете в класове, в които останалите са прекалено напреднали в сравнение с вас

Много често начинаещите си мислят, че вече са доста напред с йогата и започват да посещават класове за напреднали. Тогава се вижда, че голяма част от позите са много трудни за хора, които тепърва навлизат в света на йогата. Тогава се стига до първото правило – опитва се да се прескочат границите.

4 Открийте йога учител, а не водач на йога клас

Истинските учители не се възприемат само като водещи в йога класовете, те се смятат за духовни водачи. Те са загрижени за учениците си и следят не само тяхното физическо, но и емоционалното и умственото развитие. Учителите трябва да обръщат индивидуално внимание на всеки един посетил техния йога клас, в противен случай говорим просто за водещи, които просто не приемат йогата като нещо повече от средство за получаване на някакъв доход.  

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияЛюбопитноНормативни актовеТестовеДиетиЛеченияЛайфстайлСпорт и туризъмСнимкиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаПсихологияИнтервютаЗаведенияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпециалистиИзследванияБотаникаКлинични пътекиАнкети