Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Йога поза "Куче, гледащо надолу" (Адхо Мукха Шванасана)

Йога поза "Куче, гледащо надолу" (Адхо Мукха Шванасана)

Йога поза "Куче, гледащо надолу" (Адхо Мукха Шванасана) - изображение

Една от най-основните пози в йога е Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana), което буквално означава "куче гледащо надолу" и се среща още като наведено надолу куче или кучешко протягане.  Името на тази асана произлиза именно от визуалната прилика с куче, което се протяга. Тя носи много ползи за тялото и ежедневното и практикуване е изключително важно. Обикновено това е една от първите  пози, която всеки начинаещ в йога заучава.

Изпълнението и е следното:

 1. Застанете на пода на четири крака, като дланите ви са поставени леко напред, а пръстите на краката ви са допрени до земята. Поемете въздух.
 2. Издишайте, повдигнете коленете от пода и постепенно разгънете краката, като целта е да допрете петите си до земята. (Не се притеснявайте, ако петите ви все още не могат да достигнат земята от първия път)
 3. При това движение тазът ви трябва да бъде насочен нагоре (сякаш някой го издърпва нагоре), като коленете ви постепенно се изпъват напълно. Краката ви може леко да са разтворени в долната им част, а дланите ви трябва да са на широчината на раменете.
 4. Притиснете длани в пода равномерно и издължете врата си. Дланите трябва да са хубаво разтворени, особено частта между палеца и показалеца (нека тежестта бъде най-вече там, ако имате слаби китки).
 5. Главата ви трябва да е между ръцете, а погледът ви да е насочен към ходилата. Тук целта е вратът да бъде продължение на гръбнака, който се издължава максимално.
 6. В крайно положение гърбът, главата и ръцете трябва да са в една линия, коремът прибран, а краката изпънати напълно. Главата е отпусната, а раменете са максимално далеч от ушите.
 7. Останете в тази поза за 5 дълбоки вдишвания и издишвания.

Адхо Муука Сванасана е една от традиционните пози в йогата. Излизането от нея става по обратния път, със свиването на коленете и поставянето им на пода, като в същото време издишате.

Анатомичен фокус – горна част на гърба

Терапевтично приложение – Използва се при проблеми като синузит.

Ползи

 • Успокоява мозъкът и помага за облекчаване на стреса и леката депресия

 • Енергизира тялото

 • Разпъва раменете, прасците, гръбнака и ръцете

 • Укрепва ръцете и краката

 • Помага за облекчаване симптомите на менопаузата

 • Подобрява храносмилането

 • Предотвратява появата на остеопороза

 • Облекчава главоболие, безсъние, болки в гърба и умора

 • Използва се за терапия на високо кръвно налягане, астма, плоски стъпала, ишиас и синузит

Противопоказания за използване на позата

Не правете Адхо Муука Сванасана при синдром на карпалния тунел, диария, бременност в последния триместър.

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСпорт и туризъмАлт. медицинаИнтервютаЗаведенияНовиниЛечения