Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Йога поза Данурасана (Поза лък)

Йога поза Данурасана (Поза лък)

Йога поза Данурасана (Поза лък) - изображение

Данурасана (Поза лък) е наречена така, защото при изпълнението й, тялото изглежда като опънат лък, а ръцете са неговите тетива.

Изпълнение на Данурасана стъпка по стъпка

 1. Легнете по корем, като под себе си можете да поставите подложка за трениране или меко одеяло. Издишайте и свийте коленете така, че петите ви да се доближат максимално до гърба ви. Изпънете ръцете си назад и хванете глезените си. Уверете се, че широчината на коленете ви не е по-голяма от тази на бедрата ви по време на позата.

 2. Вдишайте дълбоко и повдигнете бедрата си от пода, като си помагате с издърпване на глезените с ръце и повдигане на гърдите и главата над пода. Натиснете опашната си кост към земята и в същото време отпуснете мускулите на гърба. Натиснете лопатките на гърба си силно, за да отворите гърдите си. Погледът ви трябва да бъде напред.

 3. Дишането ви със сигурност ще бъде затруднено, но не забравяйте все пак да дишате.

 4. Останете в позата за около 20-30 секунди и след това освободете като издишате бавно. Повторете позата 1-2 пъти.

Анатомичен фокус на Данурасана

 • Бедра

 • Слабини

 • Гърди

 • Корем

 • Рамене

 • Врат

 • Гръбначен стълб

Терапевтични приложения на поза лък

Тази поза може да се използва при дихателни заболявания, леки болки в гърба, запек, менструален дискомфорт, хронично безпокойство и умора.

Ползи от използването

Разпъването на цялата предна част тялото, глезените, бедрата, слабините, корема, гърдите, шията и дълбоките флексори на раменете води до укрепване на мускулите на гърба, подобрява позата на тялото и стимулира коремните органи.

Предупреждения и противопоказания

Данурасана не се препоръчва при високо или ниско кръвно налягане, при безсъние и при проблемна мигрена. Тя не трябва да се прилага и при сериозни травми в долната част на гърба или в шията.

Съвети за начинаещи

Понякога за начинаещите е трудно да повдигнат бедрата си от пода, затова можете да си помогнете с лек тласък на краката или с подлагане под коленете на навито одеяло или възглавница. В случай, че не успявате да достигнете глезените си, може да използвате колани, с които да завържете краката си и с ръце да дърпате тях. Може да прибегнете и до помощта на партньор, който да ви помогне в изпълнението.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСпорт и туризъмАлт. медицинаНовиниИнтервютаЗаведенияЛечения