Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Аеро йога

Аеро йога

Аеро йога - изображение

Една от най-новите форми на йога, която започва да превзема и фитнес сцената се нарича аеро йога или анти-гравитационна йога. В това течение, практиката не се прави върху пода във копринени хамаци, които са окачени на тавана. Според практикуващите, има нещо странно, но същевременно много успокоително в това да се рееш във въздуха с главата надолу.

Какво представлява аеро йогата?

Тази вълнуваща форма на йога е създадена от бившия гимнастик Крис Харисън. Въздушната йога смесва древните техники на йога с модерните акробатични упражнения, за да се получи една пълна тренировка за цялото тяло, която е не само забавна, но и предизвикателна.

Използват се познати пози, но също така и нови, създадени специално за „плаващите във въздуха“. Голямото предимство на тази йога е, че натоварването на ставите е намалено до минимум. Тук може да се достигне до нови граници, да успокоите ума си, да изградите голяма сила в ядрото на тялото, да разпуснете възлите в мускулите си и да се почувствате много по-освежени. За да се практикува аеро йога не е нужно да се притежава опит в другите видове йога, нито пък да сте в добра физическа форма. Различните практики са с разнообразен интензитет и по този начин са подходящи както за начинаещите, така и за експертите.

Предимства на аеро йогата

Чрез повдигането на тялото от земята, тази йога позволява да се използват ползите от анти гравитацията върху организма. Гравитацията постоянно поставя акцент върху претеглянето на тялото надолу. Това води до компресия на гръбначния стълб и се стига до напрежение в цялото тяло. Анти гравитацията обръща тези странични ефекти. Въздушната йога работи за премахване на компресията в гръбначния стълб, подобрява кръвообращението в организма и освобождава напрежението в мускулите. Ето и един бърз списък на предимствата, които привличат толкова много практикуващите аеро йога:

 • Изправяне на гръбначния стълб

 • Намалява болките в гърба и мускулната треска

 • Осигурява по-здрава храносмилателна и лимфна системи

 • Повишава спокойствието и подобрява настроението

 • Подобрява гъвкавостта

 • Повишава енергийните нива

 • Подобрява вниманието

 • Води до декомпресия на ставите и гръбначните дискове

 • Увеличава нивата на ендорфини

 • Подобрява сърдечно-съдовата система

 • Улеснява дишането

 • Повишава мускулната сила

 • Подобрява кръвообращението

Едно от новите проучвания в САЩ е установило, че жените, които са правили по три 50-минутни сесии с въздушната йога в продължение на 6 седмици са изгубили средно по 1,2 килограма, намалили са подкожните си мазнини с 2% и около 2,5 сантиметра от обиколката на талията си и заедно с това се е повишила максималната им кислородна консумация с 11%.

Оборудване за аеро йога

Хамакът е основното приспособление за аеро йогата и е нещото, което я отличава от традиционните практики. Съществуват два различни вида йога хамаци:

 • Двуточков хамак – той се нарича също така и слинг и може да бъде с дължина от 365 до 915 сантиметра. Изработен е от специален материал и се монтира между две точки. Този йога хамак не се люлее и при него влизането и излизането е по-лесно. Най-ниската част на хамака обикновено е на височината на бедрата, но може да варира в зависимост от студиото, в което е използван.

 • Едноточков хамак – той има една контактна точка с тавана и може да се върти. Дължината на хамака зависи от височината на тавана или от желаното разстояние от пода. Ако планирате да използвате такъв хамак и искате да правите преобръщания, трябва да се уверите, че височината от пода е около нивото на раменете ви.

Независимо от кондиционното ви състояние, и двата хамака са чудесни, но двуточковите са по-препоръчителни за начинаещите, тъй като са по-лесни за използване и няма да ви се завива свят, тъй като не се въртят. Те са и по-стабилни.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниАлт. медицинаПсихологияИнтервютаЗаведенияЛечения