Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Маратони Великото северно бягане

Великото северно бягане

Великото северно бягане - изображение

Великото северно бягане е най-големият полумаратон в света, като той се провежда всяка година в Североизточна Англия всеки септември. Участниците пробягват разстоянието между Нюкасъл и Саут Шийлд, като този маршрут е разработен от бившия олимпийски бронзов медалист на 10000 метра, Брендън Фостър.

Първото провеждане на полумаратона е на 28 юни 1981 година, когато участват 12000 души. До 2011 година бройката нараства до внушителните 54000 души. В първите години е представян като голямо местно събитие, а 35 години по-късно е на-голямото лекоатлетическо събитие в полумаратона и едно от най-големите в бегаческите дисциплини изобщо. Желаещите за участие във Великото северно бягане се увеличават лавинообразно, а заявките вече надхвърлят 100000.

Състезанието бе включено в календара на IAAF за пръв път през 1992 година. Мартин Матхатхи е рекордьорът при мъжете, като неговото време е 58:56 минути, поставено през 2011 година. При жените, Мери Кейтани държи най-доброто време, което е 65:39 минути, поставено през 2014 година. Бенсън Мася е рекордьорът по най-много победи във Великото северно бягане.

Маршрут

Стартът на състезанието е в Нюкасъл ъпон Тайн. След това трасето продължава на юг и изток към магистралния участък в източната част на града и пресича река Тайн по моста в Гейтсхед. След това свива на изток към центъра на Гейтсхед, минава през кръговото на път А184 и се насочва към Съндърланд. След 5,6 километра се отделя от пътя и тръгва на североизток към Саут Шийлд. Преминава през южната част на града (квартали Хартън и Марсдън) и достига до брега на морето. В последните километър и половин, маршрутът минава покрай крайбрежието и се насочва към финалната линия в Саут Шийлд.

История на полумаратона

Великото северно бягане е събитие с доста масово участие – от първата линия на участници до последната разстоянието е близо 1,5 километра. Създателят на маршрута, Брендън Фостър е бил вдъхновен от състезанието покрай заливите в Нова Зеландия, което е създадено през 1979 година и така се ражда Великото северно бягане, което е първото от поредицата „Велико бягане“.

Първата надпревара се провежда на 28 юни 1981 година, с 12000 бегачи. До 2003 година, този брой

достига 47000, до 2011 вече бегачите са 54000.

От първите 9 състезания от Великото северно бягане, 8 се провеждат през юни. От 1990 година, надпреварата стартира през есента, обикновено през септември (най-ранната възможна дата е 7 септември), но се случва понякога да се проведе и през октомври (най-късно до 22 септември).

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСоциални грижиИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...