Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Десетте навика на най-великите муай тай бойци в света (втора част)

Десетте навика на най-великите муай тай бойци в света (втора част)

Десетте навика на най-великите муай тай бойци в света (втора част) - изображение

Продължавам с втората част от нещата, които научих за муай тай шампионите от моя разговор с Ajarn Gae:

6 Трениране на основните техники

Независимо нивото на бойците, те винаги тренират основните техники и то във всяка сесия. Винаги се започва с бой със сянка, с многократно повтаряне на базисните удари, за да бъдат те доведени до съвършенство.

В това няма нищо случайно – тези удари са основата на муай тай и върху тях са изградени всички останали техники.

7 Загубите

Предвид огромния брой на мачовете, в които участват бойците, няма състезател, който да не е допускал загуби, дори и те да са много малко. Интересното е, че тайландците никога не се стремят към постигане серии от победи, без да запишат нито една загуба и не се опитват да получат признание за своето величие. Те знаят, че загубите са съществена част от тяхното усъвършенстване и са важни за изграждането им като още по-добри бойци.

Да бъдеш в състояние да се върнеш на ринга само няколко седмици след загуба е нещо, което трябва да се научи и от всички състезатели в България, защото много от нашите бойци, особено тези с по-малко опит, не успяват да постигнат. В тях се настанява страха от излизането на ринга, получава се излишно по-голямо притеснение в самите мачове и се стига до натрупване на поредни загуби, които са били лесни за избягване. Просто забравяте за загубата, като преди това си правите анализ защо се е стигнало до нея и продължавате напред. Загубите не водят до края на света, те просто са част от спорта.

8 Клинч

Една от областите, в които тайландците са много по-силни от западните бойци е работата в клинч. В камповете в Тайланд, бойците тренират този тип техника повече от час всеки ден.

В България, техниката на клинча се обяснява с първите стъпки в залата и се тренира като начин за загрявка или покрай показване на друга защитна или атакуваща техника. Просто на клинча не се обръща достатъчно много внимание и това е масово не само тук, а и в повечето страни извън Тайланд. Просто се залага на другите елементи на муай тай и това ясно се вижда при среща на тайландски състезател с такъв от западна държава. При влизане в клинч, в 99,9% от случаите тайландецът успява да хвърли на земята противника си или да се измъкне с получаване на предимство. Днес забелязвам, че треньори, които са били на обучение в Тайланд, все повече залагат на достатъчната работа в клинч, тъй като те знаят, че това е много важен компонент от спечелването на мачовете.

9 Възстановяване и сън

Независимо от нивото на боецът, той трябва да силно фокусиран върху възстановяването. А най-основният начин, който използват тайландците е съня. В тренировъчните лагери, бойците лягат в 9 часа. Недостатъчния или некачествен сън може да намали ефективността на тялото да се справи с физическите или психологическите задачи, а при излизането на ринга, тяло и ум трябва да са в перфектен синхрон, защото там 1 секунда е ужасно много време, решенията трябва да се вземат за хилядни от секундата.

Липсата на сън също така отслабва имунната система, което прави човек много по-податлив на болестите, които могат да го оставят за дълго извън тренировъчния процес.

10 Опит да се намери баланс

Муай тай бойците винаги се опитват да намерят баланса, но не само биомеханичния (макар, че е важен за спорта), но и във всички области на живота. Това е най-трудния елемент за постигане от нас, живеещите в западните общества. За тайландците, това е доста по-лесна задача, тъй като техните мачове им носят финансови възнаграждения, социална ангажираност, добро фитнес ниво и различни други умения.

>>> КЪМ ПЪРВА ЧАСТ

Автор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм