Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Стратегия за справяне с бойци с обратен гард в муай тай

Стратегия за справяне с бойци с обратен гард в муай тай

Стратегия за справяне с бойци с обратен гард в муай тай - изображение

Всеки, който се е занимавал с бойни спортове е наясно, че най-неудобните противници са тези, които играят в обратен гард. Независимо дали сте начинаещ боец или вече сте опитен, позицията с предна дясна ръка винаги се явява сериозен проблем, тъй като тя е диаметрално противоположна на вашата и често не сте подготвени да посрещнете такова предизвикателство. Има и нещо друго – левичарите са много по-запознати и свикнали с вашият боен стил, отколкото сте вие с техния, защото по-голямата част от състезателите са с нормален гард. При започване на спаринг / състезателна среща, бойците с обратен гард знаят точно какво могат да очакват от вас, докато не така стоят нещата при вас.

В това ръководство ще се опитам да ви просветля за всичко, което трябва да знаете за опонентите ви левичари, като ще обясня кои са най-силните страни на тези бойци и какви техники ще се опитат те да ви приложат по време на битката помежду ви.

Преди години, основно само левичарите са използвали тази бойна стойка, но в днешно време почти половината от бойците са именно с обратен гард. В това няма нищо случайно, тъй като голяма част от треньорите виждат неудобството да се играе срещу такива бойци и те започват да тренират младите си възпитаници да използват тази позиция, независимо от това коя е по-силната им ръка.

Разбирането на бойците с обратен гард

Първият път, в който попаднете на боец с обратен гард, може да бъде доста разочароващ за вас. Обикновено, когато един начинаещ боец се изправи срещу такъв с обратен гард, той се чувства неудобно, без да осъзнава причината.

Естествените бойци с обратен гард са левичари, тоест лявата е доминиращата им ръка. Ето защо позицията им е обратна на бойците с прав гард. Първата стъпка при противопоставянето на такъв състезател е, той да бъде разпознат, че използва обратен гард. Силните удари на тези състезатели идват от лявата част на тялото им. Именно от тук идва и спецификата на играта им, както и изненадите, които могат да ви предложат.

Техники от обратен гард, които могат да са ефективни срещу прав гард

Удари с левия крак

От левият крак идват най-честите атаки от страна на състезателите с обратен гард. Това е силният им крак и най-опасното оръжие срещу бойците с прав гард. Ако успеете да блокирате удар с левия крак с вашият десен, това ще ви позволи да контраатакувате със същия блокиращ крак.

Ляво коляно

Ъгълът на позицията на правия гард е изключително подходящ за пласиране на чист удар с лявото коляно. Това е другото силно оръжие на „южната лапа“ (както наричат обратният гард). За да се получи обаче, даденият състезател трябва да притежава изключително чувство за дистанция и перфектен тайминг. Блокирането на лявото коляно с предния ви крак е най-ефективният начин за неутрализиране на тази техника.

Контра атака с ляв лакът

Една от най-опасните техники, особено в тежките категории, е контраатакуването с левия лакът от страна на боецът с обратен гард. От изключителна важност е да не тръгвате с ляво кроше при започване на атака, защото веднага може да бъдете контрирани с лакът, което може да доведе и до приключване на мача с нокаут.

Комбинация десен прав – ляв крос

Това е една много ефективна атака, защото левият крос може да премине през вашия гард. Ето защо трябва да се правят повече спаринги с партньори с обратен гард, които да използват именно тази комбинация, за да се свикне с нейното блокиране или контриране. Поддържайте правилната дистанция, която да ви позволи да направите стъпка назад, избягвайки тази комбинация.

Стъпка напред и ляв лакът

Също една страхотна техника, използвана от левичарите, когато опонентът им отстъпва назад. Късата стъпка напред осигурява скъсяване на дистанцията и дава добра възможност за чисто пласиране на ляв лакът, с който до голяма степен може да се дестабилизира противника.

Леви прави удари и десни крушета

Левият прав е много ефективен удар от страна на бойците с десен гард, тъй като самата им позиция и ъгълът на захождане позволява пробиване на противниковата защита. Друг чудесен удар срещу бойците с прав гард е дясното кроше. Бъдете сигурни, че ако пропуснете дясно кроше, то ще спре директно в брадичката ви, затова внимавайте и следете добре движението на противника си и бъдете готови да блокирате десните крошета. Бойците с обратен гард, които имат добра боксова техника, използват левите прави и десните крошета много често в продължение на срещата.

Ляв лоу кик във вътрешната част на водещия крак

Това е рядко използвана техника от „южните лапи“, но ако дори веднъж пропуснете такъв удар, той може да бъде изключително опустошителен. Обикновено бойците с прав гард вкарват лоу кик във външната част на бедрата, но така е много по-трудно да се накара противника да се откаже. Вътрешният лоу кик е много по-болезнен и от там и ефективен. С 2-3 добре пласирани удара може да се спечели срещата.

Този списък не е всеобхватен, но той осигурява информация за обичайните техники, използвани от левичарите. Сега ще продължим с конкретните начини, по които можете да се противопоставите на бойците с „южна лапа“.

Отбранителни стратегии срещу обратен гард

Добрата защита е от съществено значение, когато сте изправени срещу левичар. Трябва във всеки един момент да сте готови да блокирате и веднага да контраатакувате след атака на противника.

Блокирането с десен крак е от изключителна важност, защото вие можете да върнете веднага удар с него. Това е по-бързият начин за контраатака, в сравнение с блокирането с водещият крак и контраатака с десния.

Вие трябва да сте внимателни ляв прав и от дясно кроше, когато сте срещу боец с обратен гард. Това са двата удара с ръце, които могат да ви причинят много поражения. Винаги дръжте ръцете си високо вдигнати в гард и използвайте отклоните, за да затрудните противника си максимално. Левият лакът е другото силно оръжие на левичарите, като със стегнат и висок гард, той може да бъде неутрализиран и така ще си спестите проблемите на ринга.

Отклонът назад е вашето много силно оръжие, както срещу ударите с ръце в главата, така и срещу тези с крака (хай кик). Тази защитна техника ви позволява да осъществите незабавна контра атака.

Нападателни стратегии срещу левичар

Всеки път, когато сте изправен пред боец с ляв гард, вие трябва да съумеете да използвате вашите предимства пред него. Целта е да разстроите ритъма на противника и така да го затрудните максимално. Има две основни причини за атакуване на състезател с обратен гард със задна ръка и заден крак:

#1 – Отнемате предимството на неговата силна страна

Ако опонентът ви е зает да блокира вашите удари с дясна ръка и десен крак, той няма да може да използва своята силна страна, за да ви атакува толкова често. При положение, че имате насреща си нокаутьор със силен ляв крос, тогава трябва да се опитате да го неутрализирате с дясно маваши именно в лявата ръка. Това ще го изненада и ще го накара да се замисли дали да използва ляв крос, тъй като в следващият момент може да получи контра с дясно маваши, което да попадне не в ръката му, а в главата. Също така, с тази атака ще нараните ръката му и в продължение на мача, ударите с нея ще стават все по-леки и безопасни.

По същият начин се противопоставяте и на бойци със силен ляв крак. Атаката от ваша страна със задния десен крак ще принуди опонента ви да го блокира с ляв крак и така той няма да може да го използва за атака или най-малкото ще го забави, тъй като е по-трудно да блокира и атакува с един и същ крак, като това да бъде с достатъчна сила и бързина.

#2 – По-добро разположение за пласиране на вашите техники (по-добър ъгъл)

Независимо дали се борите срещу боец със прав или с обратен гард, вие трябва да атакувате задната част на защитата му. Това е най-добрият начин да пласирате чисти удари, тъй като е известен факт, че повечето бойци обръщат внимание най-вече на защитата с предна ръка.

Двете най-често допускане грешки при игра срещу боец с обратен гард

Вие сте прекалено предсказуеми

Това е най-често допусканата грешка, както при защитата, така и при организиране на атаките. Ето защо е необходимо да се знаят всички блокове, контраатаки и атаки срещу бойците с обратен гард и да се използват с постоянно разнообразяване, така че опонентът ви да не може да разбере как възнамерявате да му се противопоставите. Не правете едни и същи атаки, особено последователно, така със сигурност няма да успеете да пласирате чисти удари и има опасност да получите доста неприятна контра.

Вие сте прекалено нетърпеливи

Още с първият удар на гонга вие се хвърляте в атака. Не се опитвайте да ме опровергаете, знаете че е така! Забавете малко темпото, разучете противника си и започнете да блокирате ударите му, отвръщайки му с бързи контра атаки. Това ще го изненада, обърка и изнерви. А както знаем, нервите не са добър съветник, когато си на ринга.

Когато наблюдавате съперника си внимателно, вие ще забележите пролуките и пропуските му и ще успеете да атакувате именно тези му слаби места.

Заключение

Дали трябва да пласирате само техники с дясната част на тялото си, когато играете срещу левичар? Категорично не. Можете да използвате всички техники, но тези с дясна ръка и крак са специфични за срещите с „южна лапа“ и ще ви позволят да пласирате много по-чисти удари, отнемайки предимството и силата на опонента ви. Използвайте финтове и техники, които ще накарат другият боец да намали защитата си, за да успеете да се справите по-лесно с него!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСпорт и туризъм