Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Патентованите муай тай техники на легендата Саенчай

Патентованите муай тай техники на легендата Саенчай

Патентованите муай тай техники на легендата Саенчай - изображение

Саенчай е най-великият муай тай боец на нашето съвремие, в това няма две мнения. Някои го определят и като най-великия в историята, но тук има дебати, защото противниците на това мнение казват, че той не е роден в златната ера на този спорт. И въпреки всичко, за всеки е видно, че този човек превърна този атрактивен спорт в чиста проба изкуство. Често той се бие с доста по-тежки и големи бойци, като това се налага, тъй като в неговата категория вече почти няма бойци, които да се осмелят да излязат на ринга срещу него.

Според собствените думи на Саенчай, той използва много удари в трупа и прави удари, за да се справя с агресията на противника и да го ограничи при атаките му. Наблюдавайки стила му може да се забележи, че той използва много трикови удари и винаги с много голяма скорост, с което изненадва другия боец. Именно бързината му е ключ към това, да не получава толкова много удари, а в същото време да нанася такива. Вече почти две десетилетия, той олицетворява ефективността на този стил. Макар, че почти всички елитни състезатели имат добра скорост, неговата тактика е това, което му печели победите. Днес ще ви покажа някои от неговите запазени движения, с които почти винаги взема предимство над своите опоненти.

Крос със задна ръка в слънчевия сплит, прикриващ коляно със заден крак в същата точка

Саенчай: „Опитвам се да пусна възможно най-много удари за кратък период и да се изтегля назад преди да ме контрират. И така, докато противника ми все още се възстановява от юмрука в стомаха или слънчевия сплит, плъзгам и удар с коляното на същото място.

Когато съм атакувал ниската част на тялото, обикновено очаквам да ме контрират с удар в главата. Това е единствения удар, който противника ми е в състояние да отправи, затова гледам бързо да направя крачка или две назад, за да не може да ме достигне.“

В бойните спортове, най-добрите състезатели винаги обмислят защитно движение, което да последва атаката им. Саенчай, който е гений в тактическо отношение, винаги е няколко крачки пред опонента си. Кросът, който той пуска към слънчевия сплит не е силен, той е предназначен по-скоро да отнеме вниманието от коляното, което следва след него, но също така да отвори защитата на противника, който след този първи удар не очаква втори в същата тази точка. Най-логичната контра на тази атака е прав удар към главата, тъй като двойната атака към слънчевия сплит или стомаха носят сериозна болка и противника леко се е превил, като само ръцете му остават близо до Саенчай и са единствен избор за контра. Но като един гросмайстор, легендарният боец е предвидил това и вече е направил скок назад, за да остане контрата само хвърлени във въздуха удари.

Прави удари с предна ръка за прикриване на нокаутираща атака с лакът със задна ръка

Идеята тук е да се отвлече вниманието с многобройни бързи удари към главата, противника започва да се защитава и в същото време вече очаква силна атака към трупа или краката, понеже усеща по-леките удари. Ръцете му са готови да слязат надолу за защита на торса. В този момент Саенчай бързо е скъсил дистанцията и е готов за нокаутиращ удар с лакът в главата със задната ръка, след като с последния бърз удар е прихванал леко ръкавицата на противника и я е свалил надолу достатъчно, за да освободи пътя на лакътя. Макар, че той не е почитател на единичните силни удари, а по-скоро на комбинациите, тази атака върши много добра работа при по-неопитните бойци. Често това е момент, в който се получава нокаут или най-малкото нокдаун.

Велосипеден фронт кик в комбинация с прав удар

Опитвам се да вкарам възможно най-много удари по време на краткия прозорец, който ми се отваря като пролука в защитата на противника ми. Движенията не е задължително да са с много сила, дори и да не отблъснат атакуващия ви боец, те участват в такива комбинации, които трупат точки в актива ви пред реферите, а и могат да подготвят по-мощна атака в един момент. Ако първия удар бъде париран, то втория или третия може да попадне в целта и да изненада или дори замае противника ви.“ - споделя Саенчай.

Велосипедното движение е свързано с фронт кик или удар с коляно с отскок, като то служи не само като финт, но и дава импулс за увеличаване на силата на удара. И въпреки, че ритниците с отскок имат по-дълга амплитуда на самото движение, те са трудни за разчитане от противника и обикновено са доста ефективни. Ако все пак ударът не попадне в целта, почти сигурно, че противникът ще се опита да реагира незабавно. Ето защо, Саенчай отново разгръща своята стратегия и пуска удар с ръката, за да противодейства на тази реакция. Цялата комбинация не е толкова лесно да се изпълни правилно, но след като се усвои ще се превърне във ваше силно оръжие срещу по-агресивни и атакуващи опоненти.

Добре е, атаката с байсикъл кик да се прави с предварителна подготовка и скриване на самия удар. Саенчай споделя, че той го прави най-често с прав удар с ръка, последван от един или дори два фронт кика, след което се създава отлични условия за скока. Той се изпълнява в момента на свалянето на предния крак, прави се изтласкване със задния крак, въртеливото велосипедно движение и ритник със задния крак в трупа. При приземяването, веднага се изпълнява прав удар с предната ръка, за да се направи защита срещу евентуална контра атака. По този начин тя се стопира в зародиш. За противника е трудно да се защити, защото не очаква точно такава атака, понеже тя е сложна и не се използва често. Именно поради тази причина, Саенчай залага толкова много на нея, дори по няколко пъти в срещите си. Този удари изисква доста атлетизъм, тъй като включва плиометрия, сила и подвижност в краката. Ако имате такава добра основа, много лесно ще успеете да овладеете този страхотен и красив удар.

Маскиращ лоу кик и нерочаги

Ритниците в муай тай най-често са сравнявани с удара с бейзболна бухалка, с техните широки дъги и пълното завъртане на таза при изпълнението им. Истината е, че това е само част от цялото изкуство на този спорт, има както дълги амплитуди, така и къси, с всички вариации и между тях. Майсторите в муай тай могат да променят траекторията на удара, за да постигнат изненадата, с която да достигнат целта. Чрез извъртане на бедро или коляно в последния момент, без значение от амплитудата, те могат да изпълнят много мощни ритници, които често са и нокаутиращи.

Нерочаги е именно такъв удар, той в своята същност е маваши, което в началната си фаза е било лоу кик, но в средната фаза на движението се прави финтиране с коляното и рязко се вдига нагоре към главата. Изключително изненадващ удар и много ефективен. Казвам ви го от собствен опит, това е и мой любим удар, който научих по болезнен начин още с първото ми влизане в залата по кикбокс. Тогавашният ми треньор накара всички начинаещи да направят лек спаринг с момичетата в залата, за да прецени от какво ниво стартираме и моята партньорка ми направи точно тази техника, „изядох“ много добро нерочаги в главата :) и след това, първата ми работа беше да усвоя този удар, който и до днес работи безотказно.

Добре е този удар да се изпълни с предварителна подготовка от 1, 2 или дори 3 лоу кика, без много сила, просто за подвеждане на противника и насочване на вниманието му към защита на краката.

Именно тази техника показва колко важно е да се поддържа активна защита. Ако бъдете атакувани по този начин, вие имате стотни от секундата за реакция и е важно да държите гарда си високо по всяко време, с лакти прибрани към тялото, за защита на торса, а краката да защитавате например с отдръпване назад или подлагане на тибията, а не със сваляне ръката и с опитване да хванете крака на противника.

Късите лоу кикове, които предшестват нерочаги, го правят труден за разчитане, защото са бързи. На същото се разчита и при финтирането с коляното и преминаването на лоу кика в маваши. Изисква се също така голям контрол на движението, но такъв притежават всички майстори на муай тай. Ако вие сте по-начинаещи, просто практикувайте удара по-бавно, за да усъвършенствате техниката му, едва след което вече вкарайте и скоростта в изпълнението му.

Лъжливо маваши преминаващо в мае гери (фронт кик)

Едно от ключовите неща за успехите на Саенчай е хитростта в използването на ударите. Той има поглед върху играта на противника му и го използва много добре. Използва много залъгващи движения и така изглежда, че скоростта му е много по-голяма от тази стоящия срещу него, и той просто не намира начин да се защити.

Това се вижда и в тази техника, при която се изпълнява първо маваши в трупа, което кара опонента да търси отговор за защита. Следва повторение на мавашито, но този път то е просто лъжливо движение, което в средата на амплитудата променя траекторията си, чрез завъртане на коляното и тазобедрената става навътре, след което се изпълнява фронт кик (мае гери) в корпуса на тялото. Този триков удар се прави най-добре, когато защитата срещу мавашито е вдигане на коляното и подлагане на тибията, тъй като противника остава на един крак, и лесно губи баланс при получаване на фронт кика, като често той дори пада на земята.

Веднъж един от най-великите стратези в бойните спортове бе казал, че първия закон на ринга е да се правят винаги минимум два поредни удара, никога единични. Това е така, защото ако ви блокират например фронт кик със задния крак, вие веднага да вкарате удар с лявата ръка. Тази стратегия е овладяна до съвършенство от Саенчай и на нея се гради цялата му игра. Ако проследите мачовете му, той никога не прави само 1 удар, винаги атаките му са изградени на база комбинации. В текущата комбинация, той не случайно първо прави маваши, просто иска да види начина, по който ще бъде блокиран. След като е научил предпочитаната от противника реакция за защита, той я заобикаля с финт и превръща мавашито в мае гери в централната линия на стоящия срещу него боец. След изпълнението, той стъпва на земята, заемайки прав гард (Саенчай играе в обратен гард) – следователно, ако вие сте в прав гард, при стъпката преминавате в обратен.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм