Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Едно важно упражнение, с което може да преборите старостта

Едно важно упражнение, с което може да преборите старостта

Едно важно упражнение, с което може да преборите старостта - изображение

В едно интересно проучване върху физическите възможности и продължителността на живота се твърди, че тя може да бъде предвидена само с едно просто упражнение — тест със сядане и ставане (sitting-rise test). При този тест се изследва, дали човек може да изпълни успешно специално упражнение, включващо сядане на пода и след това изправяне до стоеж, като това трябва да стане с минимална подкрепа. Така колкото по-малко помощ се оказва на човек за изпълнението на теста, толкова повече точки получава той и резултатът му е по-висок. Този добър резултат се явява една обща оценка на физическата годност, която се свързва с по-голяма продължителност на живота и добро здраве.

Предвиждането на продължителността на живота на човек с тази техника на пръв поглед може да звучи като пробив в медицината, но реално самото упражнение е много добре познато на хората занимаващи се с йога и пилатес. Единствената разлика е, че в теста то се използва като диагностичен показател за хора между 50 и 80 години, а в пилатес - с цел укрепване и тренировка на тялото, като част от заниманията. Това само доказва, че всичко ново е добре забравено старо и понякога наглед прости техники могат да носят огромни ползи за здравето.

Поради съчетанието на сила, гъвкавост и баланс, това пилатес упражнение е добре да бъде научено от всеки и може да е изключително полезно за развиване на физическите качества. Така само чрез заучаването на едно упражнение ще усетите огромни подобрения в силата и стабилността на тялото и ще подобрите подвижността си. За изпълнението му не ви нужно нищо друго, освен да следвате стъпките на техниката.

Стъпка 1

Пилатес упражнение сядане и ставане

 • Застанете прави и прекръстете ходилата си.
 • Ръцете повдигнете на височината на раменете, сгънете в лактите и поставете една върху друга.
 • Приберете корема навътре, издължете врата и отпуснете раменете.
 • Придвижете тежестта леко напред и се подгответе да спуснете тялото си надолу към пода.

Стъпка 2

 • Сгънете тазобедрените стави, коленете и глезените и бавно се спуснете към пода, контролирайки спускането.
 • Бавно и внимателно, без да залитате, седнете на пода.

Стъпка 3

Пилатес упражнение сядане и ставане

 • След като сте вече сте на земята идва по-трудната част от упражнението - да се изправите отново до горе.
 • Това трябва да направите, без да използвате ръцете си, коленете си или друг начин за оказване на помощ.
 • Това, което трябва да направите е да мобилизирате мускулите в долната част на тялото и с едно движение да се оттласкате до изправено положение.
 • За да ви е по-лесно пренесете тежестта на тялото леко напред, след което се опитайте да се изправите.
 • Ако не успете от първия път, не се отчайвайте, с малко тренировки ще успеете да го направите.

Съвети за начинаещи

Поради това че в пилатес вариант ръцете са прибрани към тялото, е много по-трудно дори за физически активен човек да направи упражнението, без помощ. Поради тази причина може в началото да използвате подкрепата на партньор, докато заучите добре техниката и мускулите ви укрепнат.

За целта застанете прави с лице към вашия партньор, хващайки ръцете му. Започнете да спускате тялото надолу, докато седнете до пода. При обратното изправяне използвайте за ръцете на партньора си, колкото да имате минимална подкрепа, но без да се набирате на него. След това може да се смените ролите.

Интересни факти за изследването, използващо упражнението, което предвижда продължителността на живота

В изследването са участвали над 2000 участници на възраст между 51 и 80 години, като чрез теста са им поставени оценки от 1 до 10. След това тези хора са проследени в продължение на 6.2 години, за да се оцени преживяването им. Така се установява, че смъртните случаи са при хората с най-ниски резултати, за разлика от хората с добра оценка. Тези резултати показват, че силата и гъвкавостта могат да бъдат добър показател за рискът от настъпване на естествена смърт.

Повече за изследването можете да прочетете в статията: Просто физическо упражнение - тест, създаден от лекар - предсказва удивително точно колко дълго ще живеем


По статията работи: Пламен Георгиев

Модел: Елиза Трайкова

Фотограф: Пламен Георгиев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСпортАлт. медицинаСпорт и туризъмЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиБотаника