Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Защо е добре да заложите на тренировките през нощта

Защо е добре да заложите на тренировките през нощта

Защо е добре да заложите на тренировките през нощта - изображение

Много трениращи предпочитат да посещават залата сутрин за кардио тренировка и следобед за силова. „Нощните птици“ не се вписват в тази категория, тъй като ранното ставане не е тяхната стихия и те трудно намират мотивация за тренировка. Наред с тях, има хора, които са с много плътен работен график, работят по много часове и най-рано успяват да намерят време за тренировка в ранните часове на нощта. Дали е добър този вариант?

Отговорът е различен като деня и нощта. Всеки човек си има изграден определен ритъм и биологичният му часовник е настроен по определен начин. Това, което работи при някои, може да е безполезно за други. Правени са достатъчно изследвания за тренировките рано сутрин и за тези вечер, като в този материал ще се съсредоточим върху плюсовете и минусите на втория подход.

Има едно погрешно схващане, че късните тренировки действат като саботьор на съня, но това може да вярно само в случаите, когато искате да си легнете веднага след приключване на последната ви серия. Тогава, сърдечната честота и нивата на адреналина са високи и наистина могат да попречат на заспиването, но ако си дадете малко време за почивка, тогава няма да имате проблем.

Тренировките в ранните часове на нощта имат едно голямо предимство – няма да се налага да чакате за всеки един от уредите, поради голямо струпване на трениращи в залата.

Върхове и спадове

Нека пристъпим и към биологичните фактори. Учените са установили, че върховата мускулна функция и сила са във вечерните часове. По същото време са най-високи и приема и усвояването на кислорода. Нещо повече, енергийните и тестостеронните нива започват да се покачват следобед и достигат до най-високи стойности именно привечер. В резултат на това се смята, че тялото е с поне 20% по-подготвено да издържи на тренировъчния стрес и е по-гъвкаво, в сравнение със сутринта.

Изследванията са потвърдили, че синтеза на протеините и работния капацитет на белите дробове са много по-високи вечер, а гръбначния стълб много по-добре понася натоварванията и разтягането. Също така е станало ясно, че обмяната на веществата се повишава много по-силно преди вечер, в сравнение с времето веднага след ставане от сън.

След тези проучвания, не е изненадващо заключението на учените, че по-добри фитнес резултати се получават при хората, които избират вечерните тренировки. Може би знаете, че физическата активност води до освобождаване на хормона на щастието ендорфин, което означава, че тренировките имат силата да премахнат депресията ви и стреса от изтощителния ден. Нощните тренировки наистина имат силно успокояващо действие, просто трябва да имате предвид, че през деня трябва да сте заредили тялото си добре с енергия, която да изразходите тогава. Така ще можете да постигнете много по-лесно вашите фитнес цели и да извлечете максимума от вашите усилия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиСпортХранене при...ЛайфстайлСнимкиНовини