Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Защо лекоатлетите трябва да практикуват йога

Защо лекоатлетите трябва да практикуват йога

Защо лекоатлетите трябва да практикуват йога - изображение

Всеки лекоатлет е запознат с трудностите, през които се преминава както в състезанията, така и по време на подготовката за тях. Само след няколко тренировки, започват да се „обаждат“ травмите от миналото, да не забравяме и дишането.

Може ли йогата да помогне на всеки, който обича тичането, дори и само аматьорски, за поддържане на добра форма? Оказва се, че практикуването на техниките от йога могат да помогнат и то много. Тук ще ви дадем тема за размисъл, тъй като се оказва, че всеки бегач, който е опитал тези източни методики е подобрил значително представянето си и се е спасил от досадните и пречещи на развитието му травми.

Ето какви са ползите от практикуването на йога от лекоатлетите:

Подобряване на силата и стабилността

Тъй като йогата кара тялото да се движи през различни равнини, тя укрепва мускулите на бегачите много силно. Когато изпълнявате например напад или поза Войн ІІ, вие се научавате как да свивате коленете си и в същото време да запазите стабилността в областта на таза. Овладяването на тези основи в тиха и спокойна среда се оказва особено важно, особено като се има предвид динамичните и непрекъснато променящи се изисквания, пред които са изправени бегачите.

Разпускане

Йогата не е състезателен спорт и няма значение кой ще изпълни първи дадената поза или ще излезе от нея. Практикуването на йога ще ви помогне да успокоите тялото и най-вече ума си, което е много важно след като сте пробягали десетки тренировъчни километри и се налага да го направите още много пъти.

Управление на негативите

Напрежението по време на състезанията много често потиска човек и ограничава неговата емоционална енергия. Чрез йогата може да помогне да се справите с негативните мисли, които могат да изникнат преди старта на състезанието, а също така и след финала, ако той се окаже негативен и не според очакванията. Не се бъркайте, йогата не е само „посрещане на слънцето“ или правенето на мостове! Тя е един вид наръчник за контрол на ума, посредством дишането и концентрацията. Вие ще се научите как да превключвате между тялото и ума, за да разбирате и усещате средата много по-добре, точно в моментите, в които сте пред отказване.

Вие ще намерите най-добрата тренировка за почивните ви дни

Йогата е една практика за всички. Включването й в почивните ви дни или в тези, в които не е толкова голямо натоварването ви ще подобри биомеханиката ви и това ще ви направи по-добри в това, което правите.

Ще се научите да дишате по-добре

Ясно ви е, че дишането при бягане е един от най-важните компоненти. Чрез йогата вие ще се научите как да контролирате дъха си много по-добре, а това е много полезно за овладяването му при нервността преди състезанието.

Вие ще откриете силните и слабите си точки

Бегачите са в постоянно движение напред в пространството и така вие не можете реално да разберете дали имате слаби мускулни групи. Когато практикувате йога, вие ще преминете през всички възможно равнини и ще опознаете мускулите си и ще разберете, че те могат да работят по начини, по които не сте и предполагали, че е възможно.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...Спорт и туризъмАлт. медицинаПсихологияИнтервютаЗаведенияЛечения