Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Йога пози – Барадважа

Йога пози – Барадважа

Йога пози – Барадважа - изображение

Барадважа е поза в йогата, която е наречена на седемте легендарни ясновидци, които са съставили химните, събрани във Ведите.

Начин на изпълнение стъпка по стъпка:

  1. Седнете на пода с крака пред вас. Преместете тежестта си върху десния хълбок и свийте краката си в коленете, като ги преместите наляво. Нека десният ви крак остане под вас, а левият да бъде встрани. Поставете левият си глезен върху дясното си ходило.
  2. Вдишайте дълбоко и повдигнете гърдите си нагоре. След това издишайте и завъртете торса си надясно, като прекарате дясната си ръка зад гърба си и хванете с нея лявата, която е поставена върху дясното ви бедро (както е показано на снимката). Отпуснете корема си.
  3. Хванете се стабилно с лявата си ръка и започнете да усуквате още тялото си надясно. Можете да завъртате главата си в двете посоки. Започнете първо в посока, обратна на завъртането на торса. Вдишайте дълбоко и се завъртете до максималните ви възможности, като в този момент задържате въздуха си от 30 секунди до 1 минута. След това издишайте и се върнете в начална позиция.
  4. Повторете цялото упражнение, но този път прехвърлете тежестта си върху левия хълбок и направете всичко точно наобратно.

Анатомичен фокус

Основно върху горната част на гърба.

Терапевтични приложения

Тази йога поза има невероятно действие при продължително напрежение и стрес.

Ползи

Разпъва гръбначният стълб, раменете и бедрата, масажира коремните органи, облекчава болките ниско в гърба и в кръста, болките в гърлото и ишиас. Помага също за облекчаване на стреса, подобрява храносмилането, укрепва долната част на кръста и е много добра терапия при синдром на карпалния тунел.

Противопоказания и предупреждения

Не правете тази поза при:

  • Диария

  • Главоболие

  • Високо кръвно налягане

  • Безсъние

  • Ниско кръвно налягане

  • Менструален цикъл

Съвет за начинаещи

Поставете под себе си подложка за тренировки или някакво меко одеало, това ще спомогне за комфорта ви при изпълнението.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСпорт и туризъмАлт. медицинаНовиниИнтервютаЗаведенияЛечения