Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да избегнете натоварването на китките при тласкане на щанга от възходяща лежанка?

Как да избегнете натоварването на китките при тласкане на щанга от възходяща лежанка?

Как да избегнете натоварването на китките при тласкане на щанга от възходяща лежанка? - изображение

Тласкането на щанга от възходяща лежанка е упражнение за по-напреднали, като самият обхват на движение оставя китките силно уязвими към натоварване. За да избегнете натискът е важно да се запознаете с обхвата на движението и прилагането на правилното положение на ръцете. Слушайте тялото си, то само ще ви подскаже чрез болка или дискомфорт в китките, дали изпълнявате движенията правилно. Ако не го правите както трябва, това може да доведе до контузия и няколко седмично възстановяване, което от своя страна спира напредъка ви. Ето и нашите съвети за това, как да избегнете натоварването на китките при тласкане на щанга от възходяща лежанка:

Позиция върху лежанката

Степента на наклон на лежанката пряко се отразява на размера на тежестта, която може да бъде изтласкана. Колкото е по-голям наклона, толкова по-малко е теглото, което човек е в състояние да контролира. Най-добрата позиция, която можете да заемете върху лежанката е тази, при която главата ви е точно под лоста, така че очите ви директно да го наблюдават. Може да се наложи да промените позицията за сядане върху лежанката, за да можете да застанете по посоченият от нас начин.

Захватът

Избягването на натоварването на китките при тласкането от лежанка започва още от правилния захват. Хванете лоста със свити лакти, които са в една линия с китките. Самите стави трябва да стоят неподвижно и стабилно през цялото време (все едно са заключени). Избягвайте извиването им назад, защото именно това движение на китките води до най-силното им натоварване.

Движенията при тласкането от възходяща лежанка

Знаейки как да поддържате и използвате правилната форма при вдигането ще ви помогне да защитите ставите си. Когато натиснете лоста, поддържайте китките си стабилни и здраво стегнати. Движението е нагоре и леко напред, като в горно положение, лостът трябва да бъде над гърдите ви. Спуснете го бавно чрез свиване на лактите, докато докосне гърдите ви, след което го вдигнете обратно горе. Старайте се китките да останат неподвижни, а самото движение да идва от лактите.

Съвети за безопасност

При вдигането на тежки щанги, винаги съществува риск от нараняване при неправилно изпълнение. Спрете веднага упражнението, ако почувствате болка или дори дискомфорт. Самата лежанки може да ви постави в уязвимо положение, тъй като ако не успеете да вдигнете щангата, можете да се окажете притиснати от нея. Затова винаги използвайте помощ от някой, който да ви пази. Ако това не е възможно, тогава най-добре използвайте лежанки, които имат повече стойки за щангата, за да може да я оставите със съвсем леко повдигане. Най-добрият вариант в случая е да използвате Смит машина.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноСоциални грижиИзследванияЗдравни съветиНормативни актовеЛечения