Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Как да медитирате (и защо да го правите)

Как да медитирате (и защо да го правите)

Как да медитирате (и защо да го правите) - изображение

Защо да медитирате?

Доскоро, медитацията се свързваше най-вече с ню ейдж гурутата и монашеския живот в индуизма. Въпреки това, тази 2500-годишна практика започна да се появява в някои модерни локации – луксозните СПА курорти и престижни медицински центрове, основно в Западна Европа и САЩ. Това се дължи на факта, че ежедневната медитация в продължение на няколко месеца може да понижи кръвното налягане и нивата на хормона на стреса кортизол. Това е особено важно, особено ако се стремите към изграждане на по-красива физика, тъй като кортизолът е убиеца на мускулния растеж.

Медитацията е акт на фокусиране на вниманието върху едно нещо – вашето дишане, мисловен образ или фраза, като вие оставате напълно изолирани от останалия свят в този момент. Тя носи спокойствие, като държи ума ви встрани от стреса на ежедневието и от притесненията за бъдещето.

Практикуването на медитация произлиза от източните религии като будизъм и индуизъм, но не е задължително да ги изучавате, за да можете да адаптирате медитацията към собствените си нужди. Например, можете да медитирате и върху определени библейски пасажи.

На психологическо ниво, медитацията може да ви помогне да опознаете вашите мисловни модели – несъзнателните и рефлективни, които могат да доведат до по-добра връзка между ума и мускулите, което да ви помогне в тренировките. И най-малкото, редовната медитация е най-добрият ви съюзник в борбата срещу стреса.

Най-популярните форми на медитация

Съществуват много видове медитация, но най-популярните сред тях са:

  1. Трансцендентална медитация – тя изисква използването на мантра (повтаряната дума или фраза), за да се получи съсредоточаване на ума и да се постигне дълбоко състояние на релаксация. Мислите, които се появяват по време на трансцендентална медитация се пренебрегват и вниманието бързо се връща към мантрата.

  2. Вътрешна медитация (нарича се още Випасана или внимателност) – този вид включва съсредоточаване върху дишането и наблюдение на обект или изображение, които са визуализирани пред вас.

  3. Визуална медитация – тази техника често се използва за облекчаване на болката, чрез визуализиране върху част от тялото, която целите да изцерите и върху дишането.

Как да медитирате

Дългогодишните поклонници на тази практика прекарват между 20 и 45 минути в медитация. Въпреки това, за начинаещите е по-добре да правят по-кратки практики – препоръчително между 5 и 10 минути и с времето да надграждат. Тези основни напътствия ще ви покажат как да започнете:

  1. Намерете тихо място, където да липсват неща, които да ви отвличат вниманието! Седнете върху стол, възглавница или подложка или легнете, ако продължителното седене ви е невъзможно! Само не забравяйте да запазите гръбначния си стълб изправен!

  2. Изберете си фокусна точка, която може да бъде визуална (снимка на любим човек, икона, цвете, успокояващ мисловен образ като водопад, поток, гора и т.н.), звукова (ОММММ или друга фраза или дума) или вашето дишане! Също така можете да се изключите напълно от света, като затворите очите си.

  3. Внимателно позволете на себе си да включите цялото си внимание върху фокусната точка. През умът ви естествено ще преминават „паразитни“ мисли, като например какво ви се е случило през деня или преди няколко дни, какво сте сънували през нощта, също и вашите мисли за бъдещите ви планове. Не се разстройвайте, че се разсейвате! Просто оставете тази мисъл да премине и отново се върнете върху фокусната точка!

Този процес е измамно простичък. В началото може да ви се струва безсмислен. Умът ви ще скача от една мисъл в друга и ще разберете, че фокусирането само върху 1 точка е трудна задача. Резултатите от всичко това са огромни, както физически, така и психически. Колкото повече се ангажирате с медитацията, толкова по-добре ще можете да се фокусирате върху вашата точка и върху ежедневните ви задачи, а така ще се чувствате много по-балансирани.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниСпортЛеченияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСпорт и туризъмСнимкиИнтервютаЗаведения