Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Коя е най-добрата силова тренировка за вас?

Коя е най-добрата силова тренировка за вас?

Коя е най-добрата силова тренировка за вас? - изображение

Ако искате да заякнете и да се сдобиете с красиво тяло, може би ще ви е интересно да разберете коя е най-добрата форма на тренировка за вас? Ако сте начинаещи и просто искате да влезете във форма и да стопите излишните мазнини по тялото си, вие вероятно веднага ще се насочите към щангите. Това е така, защото фитнеса изглежда като най-силно отговарящия на вашите цели начин за постигането им. Ще ви покажем мненията на някои от най-големите фитнес експерти в света, за да откриете типа силова тренировка, която е най-добра за вас?

Запомнете: Важно е да сменяте редовно типа на тренировка. Също така можете на всеки няколко седмици да променяте броя на повторенията, на сериите и използваните тежести, като така ще се предпазите от спиране на развитието си. Много хора правят именно тази грешка, че спазват за много дълго време програмата, която техния инструктор е изготвил в първия ден на влизането в залата, без да знаят, че тялото свиква и се пригодява към тези натоварвания, а липсата на стрес води до спиране на мускулния растеж и до недостатъчно добри резултати.

Ето и различните видове силови тренировки и защо трябва да ги опитате:

Бодибилдинг

Какво представлява?

Това е една от най-традиционните форми на тренировките за сила, като културизма използва обикновено голям обем от серии, повторения и тежести, за повишаване на размера на мускулите и за подобряване на формата им. Тук става въпрос за извайване на физиката и постигане на конкретен външен вид. Бодибилдингът също може да помогне за увеличаване на нивата на тестостерон, които при мъжете естествено започват да намаляват след навлизането в 40-годишна възраст.

Защо трябва да го опитате?

По-големи мускули, високи нива на тестостерон, по-привлекателна външност... Е, едва ли ще започнете да изглеждате като Арнолд Шварценегер, тъй като нещата в професионалния културизъм са доста сериозни и изискват посвещаване на голяма част от времето ви, а също са свързани и със значителни финансови средства, но използването на тренировъчните програми от този вид силови занимания са много добър вариант.

Силово вдигане на тежести

Какво представлява?

Това е методичен тип на силова тренировка, фокусирана върху три основни повдигащи упражнения: „лежанка“, клек с щанга и мъртва тяга. Тук се използват много малко повторения и възможно най-големите за възможностите ви тежести.

Защо трябва да го опитате?

Много хора са привлечени от силовото вдигане на тежести, защото този вид тренировка ви осигурява повече сила, отколкото можете да си представите. Тук се изисква много силна концентрация и познаване на техниката на изпълнението, тъй като както споменахме, тежестите са сериозни и неправилното изпълнение не само няма да доведе до желаните резултати (всъщност, това е най-малкия проблем), но може да ви донесе сериозна контузия. Все пак трябва да споменем, че мускулната сила наистина е изключителна, но това не е право пропорционално на размерите на мускулите. Можете да изглеждате не толкова големи, но пък плътността и здравината на мускулатурата ви ще е завидна.

Олимпийско вдигане на тежести

Какво представлява?

Това е познатото ви вдигане на щанги. Тази форма на силова тренировка включва експлозивни движения, тласкане и изхвърляне, като целта е да се вдигне максимална тежест от пода до над главата. Вдигането на тежести е изключително техничен спорт и в началото трябва да се консултирате с треньор за начина на изпълнение. Вида на натоварванията са подобни на силовото вдигане на тежести, но с много по-висока скорост.

Защо трябва да го опитате?

И в двата вида, изтласкване и изхвърляне, се използват всички мускул в тялото, което прави вдигането на тежести един много ефективен начин за тренировка.

Силов бодибилдинг

Какво представлява?

Това е сравнително нова дисциплина, съчетаваща елементи от силовото вдигането на тежести и културизма. Тъй като в силовото вдигане на тежести има само три упражнения, те много лесно могат да бъдат интегрирани във фитнес тренировките ви, като така ще получите по-големи ползи от приноса на единия и другия вид към развитието на мускулатурата ви.

Защо трябва да го опитате?

Много хора са привлечени от тази форма на тренировки, тъй като чрез нея едновременно се получава много сила и естетическо развитие на мускулите.

Кросфит

Какво представлява?

Това е бърза силова и функционална тренировка, участваща в своя собствена категория, наречена „силова издръжливост“. Тук се използват едновременно големи тежести и голям обем на упражненията, които се правят най-често експлозивно. Всичко това променя много бързо тялото ви и ви осигурява много сила.

Защо трябва да го опитате?

Тренировките в кросфит са с точно определен брой повторения и в началото няма да успеете да ги достигнете. Постепенно ще достигате до зададените граници и така ще можете да следите прогреса си. Интензитета ще ви накара да се чувствате като истински спортисти, а културата на кросфит ще ви накара да се чувствате като част от тази общност, която постоянно нараства и обхваща все повече хора по света.

Експлозивни или силови тренировки

Какво представлява?

Целта на тази тренировка е да се генерира възможно най-голяма сила за най-кратък период от време. Работата за долната част на тялото включва плиометрични движения като прескачане на препятствия, скачане с двата крака едновременно с вдигане на коленете към гърдите, подскоци от единия на другия крак, скокове върху кутия и други подобни на тези, а за горната част на тялото се използват движения като хвърляне на медицинска топка или чували с пясък.

Защо трябва да го опитате?

Това е много подходяща тренировка за спортисти, тъй като ще подобри значително тяхното представяне. Тя ще им позволи да скачат по-високо, да хвърлят по-силно и ще станат по-бързи. Експлозивните плиометрични тренировки увеличават способността на мускулите да генерират повече сила, а заедно с това и ще са по-малко податливи на контузии.

Тренировки с тежестта на тялото

Какво представлява?

Това са тренировки без използването на каквото и да оборудване, като всички упражнения се изпълняват само и единствено със собствената ви тежест. Тук се включват гимнастически движения като лицеви опори, трицепс екстензии на земя, набиране на лост и други. Упражненията на ТRX, бойните спортове като борба, джудо и т.н. също се причисляват към тези тренировки.

Защо трябва да го опитате?

Можете да ги изпълнявате навсякъде с минимално или без никакво оборудване, което ги прави най-удобната форма на силова тренировка. С този тип натоварване можете да подобрите някои части на тялото си, които са изоставащи или не могат да бъдат засегнати във фитнес залите по най-добрия начин.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиВидеоИсторияХранене при...СнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияРецептиЛечения