Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Наим Сюлейманоглу – вдигане на тежести

Наим Сюлейманоглу – вдигане на тежести

Наим Сюлейманоглу – вдигане на тежести - изображение

Наим Сюлейманоглу (роден на 23 януари 1967 година в Момчилград) е бивш световен, олимпийски и европейски шампион по вдигане на тежести. В знаменитата си кариера, той има три златни олимпийски медала, 7 златни медала от световни първенства и шест от европейски. Всичко това е гарнирано с постигнати 46 световни рекорда.

Биография на Наим Сюлейманоглу

Щангистът е роден в България под името Наим Сюлейманов, като той е етнически турчин. Наричан е „Джобният Херкулес“ поради изключително ниският си ръст от само 147 сантиметра. Наим е единственият човек в света, който е успявал да изхвърли 2 пъти и половина собственото си тегло и един от седмината тежкоатлети, които изтласкват тежест, която е три пъти над техните килограми. Сюлейманов прави първият си световен рекорд на 16-годишна възраст, а поради бойкотът на СССР на олимпийските игри в Лос Анжелис 1984, към който се присъединява и България, щангистът пропуска да спечели първия си олимпийски медал. Когато комунистическата власт в България започва възродителния процес и турците трябва да си сменят имената с български, Наим Сюлейманов става Наум Шаламанов. Както повечето етнически турци и той не е съгласен с тези мерки и по време на Световното първенство в Мелбърн през 1986 година, атлетът бяга от лагера на националния отбор по щанги и отпътува за Турция, където кандидатства за гражданство. След като му е дадено, той сменя българските си фамилии Сюлейманов, а по-късно Шаламанов със Сюлейманоглу.

Българското и турското правителство влизат в спор, кой флаг да защитава щангиста, но в крайна сметка този спор е решен с изплащането на обезщетение от турска страна, което е в размер на 1,25 милиона долара. Сюлейманоглу се отплаща за това на втората си родина, като печели олимпийското злато в Сеул 1988. След като печели световната титла през 1989 година, Наим решава да се пенсионира, когато е само на 22 години. Въпреки това, той се завръща във вдигането на тежести през 1991 година и само една година по-късно, на Олимпиадата в Барселона, той отново грабва златото, като не остава никакви шансове на конкуренцията.

Между игрите в Барселона и следващите в Атланта, Сюлейманоглу продължава да печели световни и европейски титли, като реди рекорд след рекорд. На Олимпиадата в Атланта през 1996 година, Джобният Херкулес печели трети пореден златен медал, като това е и лебедовата му песен.

Наим Сюлейманоглу прави опит и за четвърти олимпийски медал през 2000 година в Сидни, но се проваля в опита да подобри световния рекорд, със 145 килограма на щангата, като по този начин отпада от състезанието.

През 2001 година той получава Олимпийски орден, а през 2004 е приет в Залата на славата на Международната Федерация по Вдигане на тежести.

Освен със спорт, Наим Сюлейманоглу се занимава и с политика. През 1999 година, той е независим кандидат за народен преставител от Бурса за Народното събрание на Турция. През 2002 година е подкрепен от партията на Националистическото движение за кмет на община Кърач Буюкчекмедже в Истанбул, а също така участва заедно със същата партия и в парламентарните избори през 2006 година. Във всички тях той е печелил гласовете на избирателите.

Най-добрите постижения на Наим Сюлейманоглу

  • Изхвърляне – 152,5 килограма в категория до 60 килограма

  • Изтласкване – 170,5 кг., през 1984 година във Варна в категория до 56 килограма

  • Изтласкване – 190 килограма в категория до 60 килограма

  • Общ резултат – 342,5 кг (152,5 + 190) на олимпийските игри в Сеул 1988, в категория до 60 килограма

  • Точки по Синклер – 505, което според теорията на вдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт. 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиНовиниЛюбопитно