Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес Лесни йога пози срещу менструални болки

Лесни йога пози срещу менструални болки

Лесни йога пози срещу менструални болки - изображение

Месечният цикъл в тялото на жената е неотменна част от цикличността, която срещаме в природата. Точно както в природата имаме сезони, които носят различни промени и характерности със себе си, така и в тялото на жената промяната в хормоните води до промяна в нивото на енергията, физиката и психиката на жената. Важно е да имаме тези неща предвид и да работим на това ниво на енергия. По време на менструация тези нива са ниски и тялото се нуждае от максимална релаксация - това трябва да имаме предвид и в упражненията си.

Важно е да се чувствате комфортно по време на всички йога пози по-долу, затова ви предлагаме да вземете одеяло, възглавничка или йога тухличка, с които да си помагате.

Облекчете подуването на корема, спазмите и другите неприятни симптоми по време на месечния цикъл с тези целеви йога движения.

Масаж на вътрешните органи

Тази поза ще масажира вътрешните органи, което ще отпусне спазмите в корема ви.

От седяща позиция с кръстосани крака, поставете дланите на ръцете си върху коленете и започнете да въртите торса си в големи кръгове по часовниковата стрелка. Въртете напред, настрани, назад и наоколо. Правете пълни кръгове с тялото, завъртайки гръбначния стълб много бавно. Направете го една минута по часовниковата стрелка, последвано от една минута обратно на часовниковата стрелка.

Поза богиня

Тази поза е изключително ефективна за отпускане на спазмите в слабините и отпускане на таза, в който чувстваме най-силно напрежение по време на това време от месеца.

Легнете с лице нагоре, свити колене и крака стъпили на пода. На този етап може да поставите одеяло или йога тухличка под кръста си, за да почувствате максималната релаксация на тази поза. Вдишайте, събирайки ходилата на краката заедно, спуснете към пода, доколкото можете. Може да поставите ръцете си отпуснати встрани, а може да ги поставите от  вътрешната част на бедрата, с което да подпомогнете разтягането. Задръжте за около пет до седем дълбоки вдишвания и издишвания.

Поза вятър

Тази поза е изключително ефективна срещу подуване на корема.

Легнете с лице нагоре. Притиснете коленете си към гърдите, с  ръце около глезените. Дръжте долната част на гърба притисната плътно към пода, докато дишате бавно и дълбоко в продължение на няколко минути.

Усукване на кръста със свити колене

Тази поза е полезна за мускулите на гръбначния стълб и гърба.

Легнете по гръб, поставете ръцете встрани, в T позиция с дланите надолу. Свийте коленете. Нека те почиват върху гърдите.

Издишвайки, пуснете двете колена към лявата страна на тялото, завъртайки долната част на гърба и гръбначния стълб. Погледнете към дясната си ръка.

Затворете очите, отпуснете раменете на пода, задръжте позата, вдишвайки и издишвайки най-малко 10 пъти. След това върнете бедрата назад в начална позиция върху гърдите, вдишвайки. Повторете всичко на противоположната страна.

Може да поставите одеяло под коленете си за повече комфорт.

Главоколянната поза

Тази поза разтяга подколенните сухожилия, ханша и слабините. Тя отпуска цялата задна страна на тялото от петите до шията. Позата успокоява нервната система и емоциите, и стимулира репродуктивната и пикочната системи.

Започнете в седеж с изпънати крака. За повече комфорт, навийте одеяло и го сложете под корема си. Изтеглете тялото напред (тук може да свиете леко коленете), хванете краката около пръстите си или по средата на ходило и изтегляйки гръдния кош напред, отпуснете. Отпуснете глава, задръжте за няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

Поза лък

Друга много ефективна поза срещу менструални болки е поза лък. Тя помага за регулиране на вашия енергиен поток, предотвратявайки подуването на корема.

Легнете по корем с ръце встрани. Свийте коленете, придърпвайки стъпалата към дупето. Хванете глезените си с всяка ръка. Вдишвайки, повдигнете гръдния кош и бедрата към тавана. Задръжте за около пет дълбоки вдишвания и издишвания. Отпуснете гърдите и коленете на пода. Повторете два/три пъти.

Поза дете

Поза дете има успокояващ ефект върху нервната система и е изключително добра почивка за кръста. За да засилите успокояващия ефект на позата, навийте одеяло или вземете възглавничка и я поставете под главата си.

Седнете върху петите и се изтеглете напред. Нека бедрата ви почиват върху тях. Отпуснете челото си на пода и поставете ръцете си отпуснати отстрани с дланите нагоре. Нека гърдите ви почиват върху бедрата. Задръжте позата за около 5 минути, дишайки дълбоко, концентрирайки се върху белите дробове.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмНовиниЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияИсторияИнтервютаХранене при...ЗаведенияФизиологияБотаникаЛечения