Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Научете се да обичате бягането в три лесни стъпки

Научете се да обичате бягането в три лесни стъпки

Научете се да обичате бягането в три лесни стъпки - изображение

Знаете, че бягането, като кардио тренировка, не е много лесно, но това не трябва да ви отказва от него. Готови ли сте да му дадете още един шанс? Ще ви покажа как да заобичате този спорт много лесно, само в три стъпки. Вижте!

Първа стъпка: Заменете очакванията за постигнати резултати с любопитството, какво можете да постигнете

Какво ще си помислите, ако сте започнали да тренирате едновременно със свой приятел преди 2 месеца, а той вече е готов за състезание на по-кратки дистанции, а вие не можете да издържите да бягате 20 минути без прекъсване? Хората са различни. Преодолейте егото си и оставете всички ваши очаквания за това, какъв бегач трябва да бъдете!

Какво трябва да направите вместо това? Бъдете любопитни! Ако никога преди това не сте обичали бягането, сега можете да откриете нещо ново за себе си. Излезте навън и бягайте без никакви правила. Когато почувствате умора, спрете и ходете до възстановяване на дишането си! След това увеличете темпото за 2-3 минути, ако имате пред себе си хълм, направете спринт срещу него! Опитайте различните разновидности на бягането и вярвам, че някоя от тях ще ви направи щастливи. Може би ще ви хареса спокойното и монотонно бягане и чувството, че сякаш медитирате със спокойното му темпо, или пък ще станете фенове на адреналина от спринтовете.

Запомнете, че да ходите по време на сесиите ви с бягането е напълно нормален процес за възстановяване на силите и дишането. Не мислете, че това е грешно и не можете да си го позволите, тъй като разбива ритъма на тренировката ви!

След като вече знаете кой тип бягане ви харесва най-много, вижте следващата стъпка!

Втора стъпка: Задайте си постижими първи цели

Вместо да си поставяте като цел да пробягате 5 километра за половин час в най-кратки срокове, изберете цел, която е възможно по-реална за постигане в рамките на едноседмична подготовка. Да, само за една седмица. Пример за такава лесно постижима цел е да бягате още 2 допълнителни минути от последното си засичане на времето, в което сте издържали бягане без почивка. Ако тренирате 2-3 пъти седмично, опитайте първия ден да бягате без почивка 15 минути или да направите 3 спринта по 100 метра на някакъв хълм! Следващият ден бягайте 17 минути или направете 5 спринта или 3, но на 150 метра. Независимо какво сте избрали като предизвикателство, просто си записвайте резултатите и се стремете да ги подобрявате всеки следващ път – може да е с 1 минута, с 10 метра, с 1 стъпало нагоре, но да има прогрес, пък бил той и минимален (нали знаете народната мъдрост, че капка по капка, вир става).

Имайте предвид, че дори и малките цели могат да бъдат трудни за постигане, ако внезапно се сблъскате с трудности или ви липсва мотивация. Начинаещите в бягането често се изправят пред неочаквани предизвикателства, които лесно могат да бъдат отстранени с правилния подход. От моя опит знам, че мотивацията за тренировката е първото нещо, което може да ви саботира. Казвате си: „Днес съм малко изморен, няма да отида да бягам, ще го оставя за утре.“ Това е грешка. Независимо дали чувствате желание за бягане или напротив, обувайте маратонките и излизайте!!! Единствено с постоянство се изграждат навиците, ако днес пропуснете бягането, след ден или два ще го направите отново и така постепенно ще разредите тренировките до момента, в който спрете напълно. Затова направете точно обратното и така вие с времето сами няма да се искате да пропускате, мозъка и тялото ви ще крещят, че искат да бъдат тренирани. Така, с малките стъпки и цели, вие ще се научите да постигате и големите цели. Ще перифразирам думите на една моя приятелка, Жанет Митрева, която е едно истинско вдъхновение за мен, че при бягането на дълги дистанции е важно да не мислиш колко си изминал и колко ти остава, умът ти трябва да е чист и да се насладиш на всяка секунда и на красивите гледки около теб, без да мислиш за крайната цел, тя е там и те чака. Рано или късно ще я достигнеш.

Трета стъпка: Вземете си тракер, с който да следите прогреса си

Никой не започва да тренира просто така. И вие, като всички останали, искате да постигнете някакъв резултат. Независимо дали става дума за намаляване на теглото ви, подобряване състоянието на сърдечно-съдовата ви система или дори участието в лекоатлетическо състезание, вие имате нужда от инструмент, който да показва напредъка ви. Най-лесният начин е да инсталирате на телефона си приложение за GPS тракер (разбира се, има и часовници с такава функция и професионални тракери) и всеки път, когато започнете да бягате го включвайте, за да отчете работата, която сте свършили. Така ще имате директна обратна връзка и ще можете да сравнявате постигнатото от вас с месеци назад. Виждайки действително изминатите километри, крачката, с която сте бягали и дори изгорените калории, вие ще се качите на по-високо ниво. Аз използвам един доста добър тракер за Android, Runtastic, той има безплатна и професионална версия, но и първата е достатъчно добра, като тя записва маршрутите, където сте бягали, измерва надморското равнище и ви показва максималните спускания и изкачвания, скоростта на движение и доста други, а ако си направите профил, можете да гледате и постиженията на други бегачи, преминавали по дадения маршрут и да сравнявате резултатите си и да се мотивирате от тях. Доста е добро, препоръчвам ви го!

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...РецептиПсихологияДиетиСоциални грижи