Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Костюм ТNAR Mk X6

Костюм ТNAR Mk X6

Костюм ТNAR Mk X6 - изображение

Една от иновациите използвани във възстановителните процедури при спортисти е костюмът ТNAR Mk X6. Тойва е костюм изработен от неопрен и специални вложки от пяна с висока плътност, чрез които тялото се задържа във водата, без да потъва. Така могат да се извършват свободно движения с крака и ръце във водна среда, като тялото е в състояние близко до безтегловност. Костюмът ТNAR Mk X6 става известен, след като спортният клуб Реал Мадрид започва да използва тази система за бързото възстановяване на своите спортисти.

Създаване на костюма ТNAR Mk X6

Абревиатурата TNAR идва от Terry Nelson Aqua Runing по името на създателя си Тери Нелсън и термин означаващ техниката на подводно бягане. Означението X идва от това, че е създаден на базата на военни разработки, а 6 е броят на патентованите модули, чрез който се постига плаваемост. Тери Нелсън е бивш английски спортист, който в следствие на травма е принуден да се откаже от спортната кариера, но не спира да се занимава със спорт. След тежка фрактура на крака, започва сам възстановителни процедури в басейн с помощта на специален колан, който му позволява да се задържа във водата, без да потъва. Той доразвива тази технология в цялостния костюм ТNAR Mk X6 и така дава възможност тази технологията да се използва от широк кръг от хора с проблеми. След като Тери Нелсън се свързва с медицинския отдел на Реал Мадрид, костюмът започва да се използва за възстановяване на спортисти и добива световна известност.

Предимства на технологията ТNAR Mk X6

Стабилност и естествено положение на тялото

Костюмът ТNAR Mk X6 дава възможност тялото да е в естествено изправено положение под водата, без да потъва. Това дава сигурност и комфорт по-време на изпълнение на упражненията. Благодарение на точно позиционираните модули от пяна се постига плаваемост на тялото, при която във водата човек тежи само 10% от реалното си тегло. Чрез специалния дизайн се дава стабилност на тялото, подпомага се работата на мускулите, а самия костюм действа като естествено продължение на костно-мускулната система.

Свобода на движенията

Благодарение на това че костюмът ТNAR Mk X6 поддържа стабилно тялото във водата, могат да се извършват свободно движения както с долните, така и с горните крайници. Така се дава пълна свобода на движение на крайниците, без нужда от опорно положение на тялото. Едно от основните предимства на костюма е, че може да се имитира ходене и бягане, като при това едновременно се включват и краката и ръцете. Костюмът ТNAR Mk X6 дава възможност за извършване на множество комбинации от движения с крака и ръце, които са невъзможни на сушата. Костюмът затопля мускулите, а свободата на движение осигурява чувство на комфорт във водата при изпълнение на упражнения.

Не натоварване на ставите и костите

Поради факта че чрез костюма се постига състояние на почти пълна безтегловност, при бягането под вода долните крайници не са натоварени от тежестта на тялото и така са защитени от травми. При бягането под вода, долните крайници не стъпват върху твърда повърхност, като така дори спортисти с тежки травми могат да го практикуват без риск от допълнителни увреди. Същевременно благодарение на плътността на водата при движение се оказва значително съпротивление, което помага за трениране на мускулатурата.

Бързо възстановяване след спортни травми

Предимството на тази технология е, че се избягват усложненията от обездвижването след спортни травми, като възстановяването може да започне максимално рано. Системата X6 помага за скъсяване на възстановителния период след контузии и тежки травми, като чрез водната гимнастика се спомага за бързото влизане във форма. Благодарение на високата ефективност на упражненията под вода се тренират качества като скорост, сила, ловкост, и издръжливост, без риск от допълнително травмиране. Това е подходящ метод за възстановяване, особено след костни фрактури, мускулни или сухожилни травми и след хирургични операции.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортСнимкиЛайфстайлПсихологияСпорт и туризъмЛюбопитноЛеченияХранене при...Новини