Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Предпазване от травми в бойните спортове

Предпазване от травми в бойните спортове

Предпазване от травми в бойните спортове - изображение

Поради това, че бойните спортове са едни от най-рисковите, когато тренираме или участваме в състезание, трябва да знаем как да се предпазваме от травми и да сме наясно с най-честите начини за получаване на контузия. Самия термин бойни спортове обхваща много широка група от стилове и дисциплини, в това число и всички бойни изкуства. Именно поради това спектърът от контузии и локализация на травмите е много широк и начините за предпазване и екипировката могат да бъдат много различни. Въпреки разнообразните контузии обаче съществуват редица общи правила, които могат да ни помогнат да се предпазим от травми.

Кои са най-честите травми в бойните спортове?

Без значение дали се касае за ММА или джудо, карате, таекуондо, бокс или кикбокс, сблъсъкът между двамата противници почти винаги носи някакъв риск от контузия. Макар най-честите травми да са натъртвания, навяхвания, рани или разтежения, понякога може да се стигне до по-тежки състояния като черепно-мозъчни травми, фрактури и луксации. Този тип травми в зависимост от бойния спорт могат да бъдат локализирани в различни части на тялото, като най-чести са контузиите са в областта на крайниците и главата. В бойните изкуства има както удари с ръце, така и с крака, което е свързано с различна локализация на травмите типична за всеки спот.

Правила за правилна спорна подготовка

За да намалим риска от травми е важно да сме добре подготвени. В тази подготовка влиза както добрата физическа форма и здраве, така и задължителните за всеки спорт загрявка и разпускания на мускулите.

Медицински прегледи - Преди да започнем да се занимаваме с даден спорт, както и когато го практикуваме, е важно здравословното ни състояние да бъде проверено от лекар. В бойните спортове това е изключително важно, защото чрез тези прегледи могат да се открият различни сърдечно-съдови, неврологични или ортопедични проблеми, които да са противопоказни за дадения спорт. Също така медицинския преглед може да ни насочи към лечение на хроничен проблем или да открие скрит такъв.

Поддържане на форма - За да бъдем в добра спортна форма е важно да поддържаме тялото си с упражнения и тренировки. В зависимост от спорта и начина на тренировка се включват в по-голяма или по малка степен упражнения за сила, гъвкавост, издръжливост, координация и др. Това е изключително важно, защото така се поддържат здрави както мускулите и сухожилията, така и сърдечно-съдовата система.

Загрявка - Дори времето да е много ограничено никога не пропускайте загрявката. Дори 3-5 минути упражнения могат в значителна степен да вкарат мускулите в "работен режим" и да намалят риска от травми.

Разпускане и стречинг - Както и загрявката, така и разпускането на мускулите след тренировка има пряко отношение към намаляването на риска от травми. Това е така, защото стречингът и разпускането поддържат мускулите и сухожилията еластични и подобряват възстановяването им.

Хидратация - Дори леката форма на дехидратация може да окаже негативно влияние върху мускулите и тяхната издръжливост. Липсата на достатъчно вода в тялото прави мускулите и сухожилията по-малко еластични и увеличава риска от травми.

Използване на предпазна екипировка

  • Носенето на шлем или каска по време на спаринг може значително да намали риска от травми в областта на главата.
  • Носенето на бандаж (предпазна мида) намалява риска от травми на гениталиите.
  • Носенето на протектор за зъбите предпазва от травми в устната кухина.
  • Правилното бинтоване на ръцете предпазва от контузии и счупвания в областта на ръцете и китките.
  • Носенето на специални обувки при някои бойни спортове, като борбата, предпазва от подхлъзване и дава по-голяма стабилност.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлХранене при...ОрганизацииПроизводителиНовиниСоциални грижиИсторияНормативни актовеИнтервютаТестовеДиетиПсихологияЗаболявания (МКБ)СпециалистиКлинични пътекиИзследванияБотаникаАнкетиЗаведенияФизиологияОбразованиеРецепти