Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Признаците, че не се храните достатъчно по време на тренировъчен цикъл

Признаците, че не се храните достатъчно по време на тренировъчен цикъл

Признаците, че не се храните достатъчно по време на тренировъчен цикъл - изображение

През последните 40 години, жените все повече започват да се вглеждат в огледалото и да виждат излишните си килограми, които водят до понижено самочувствие. Все повече започват да се виждат представителки на нежния пол във фитнес залите, но заедно с ползите от тренировката се вижда и една негативна тенденция, а именно несъобразеното с натоварванията хранене или дори липсата на такова в големи периоди от време. Статистиката наистина е впечатляваща и се вижда, че в сравнение с годините преди 1989 година, днес ръстът на трениращите жени е над 1000%, което е чудесно, но отново се връщам на храненето им. Заради драстичните диети, които не съответстват на тренировките се получава едно състояние, наречено атлетична триада при жените спортисти.

Състоянието се характеризира с три проблема, а именно нередовен менструален цикъл, липса на енергия и понижена костна плътност. За да се избегне това състояние, докато се опитвате да влезете във форма и да имате красиво тяло, запомнете следните 5 неща, за които трябва да внимавате:

Вие избягвате храненето след тренировка

Много жени не се хранят сред тренировка, тъй като вярват, че храната ще им попречи да изгорят достатъчно калории. Истината не е толкова проста колкото приема и изгарянето на калориите. След тренировката, тялото ви се подготвя да използва хранителните вещества за възстановяване. Затова е важно да му ги набавите, консумирайки здравословна храна, с която ще заредите правилно своите клетки. Ако лишите тялото си от това, което му е необходимо да се „излекува“ от натоварванията, това в крайна сметка ще отслаби организма ви и ще доведе до евентуални контузии и други неприятни последици.

Чувствате се изморени през цялото време

Въпреки, че може да има няколко причини за умората, недостатъчното хранене със сигурност е една от тях. Дори и в покой, тялото ви използва калории, за да осигури функционирането на органите. Едно общовалидно правило е, че дори да си мислите, че сте абсолютно неактивни, то тялото ви изгаря по 22 калории на килограм тегло. Така че, ако сте жена с тегло 60 килограма, без да правите нищо, тялото ви ще се нуждае от 1320 калории. А какво да кажем ако започнете да чистите, да перете, да готвите, а още по-тежък става проблема и при посещение на фитнес залата. Повечето жени, които тренират или са на диета се стремят да не приемат повече от 1200 калории дневно. Дори и когато се опитвате да отслабвате, този прием е крайно недостатъчен и така ще се чувствате изморени, раздразнителни и няма да сте в състояние да се концентрирате.

Получаване на нередовен менструален цикъл

Аменореята може да се получи от различни неща, но тя е най-честият признак, че не се храните достатъчно за да поддържате нивото на хормоните ви. Този дисбаланс може да предизвика загуба на костна плътност, което пък увеличава риска от фрактури и остеопороза. Въпреки, че застрашава най-вече жените след менопаузата, остеопорозата може да повлияе и на жените в 20-те и 30-те им години. Само добавянето на калций не е достатъчно, трябва да се храните балансирано и достатъчно.

Разболявате се твърде често

Когато не приемате правилните хранителни вещества, това отслабва имунната ви система. Ако сте от жените, които постоянно чувстват, че им е студено, обърнете внимание на начинът ви на хранене. Когато прекалено стриктно спазвате някакви диети, често се получават странични ефекти, дължащи се на липсата на достатъчно витамини, минерали и хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Страхувате се да не прекалите с храната

Има разлика между това да се храните чисто и да сте обсебени от храната. Ако се опитвате да избягвате храната, когато се почувствате гладни, това е умишлено желание да контролирате своите желания. Колкото по-рестриктивни ставате, толкова вашата психика започва да се нарушава и вие започвате много по-лесно да се разболявате, както физически, така и емоционално. Ако не се чувствате комфортно, вие ще започнете да се вманиачавате и вместо да мислите за своите тренировки и върху правилното изпълнение на упражненията, то вашият ум е обременен с други мисли. Затова, хранете се, тренирайте и резултатите сами ще дойдат, няма нужда да залагате на глада, той никога не носи положителни неща. Винаги се стига до йо-йо ефектът и вие със сигурност вече имате опит от него и знаете, че думите ми са истина. Затова е време да направите преоценка на мисленето и на навиците си и да заложите на правилната работа в тренировъчната зала и на правилния хранителен режим!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлХранене при...ИнтервютаСнимкиНовиниФизиологияАлт. медицинаЛеченияТестовеДиети