Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Ски спускане по бабуни

Ски спускане по бабуни

Ски спускане по бабуни - изображение

Ски спускане по бабуни е вид ски свободен стил, където състезателите трябва да покажат трикове, скокове и превъртания по склон, който е осеян с бабуни от сняг. Спускането е агресивно, като се търси най-правата линия от старта до финала. Ударите от неравностите се поемат от скиорите чрез огъване на коленете и бедрата. При правилно изпълнение раменете остават паралелни на финалната линия, завиванията са бързи и кратки, а ските не трябва да се отлепят от повърхността на снега.

Бабуни

Те представляват серия от малки могили в няколко линии, като скиорите карат между тях, изпълнявайки бързи пружинирания с крака и резки завивания. На няколко места по пистата има изградени рампи за скокове, като скиорите изпълняват различни превъртания и други трикове от свободния стил.

Спортът не е много добре развит, като причина за това е липсата на писти с бабуни в повечето зимни курорти. Този тип писти са много трудни за поддържане, заради самото естество на бабуните и невъзможността на снегообработващите машини да се справят с тях. Самият терен също е доста стръмен, което е още едно затруднение за работниците, които поддържат бабуните.

Състезания при ски спускане по бабуни

Първото състезание в този стил се провежда през 1971 година, като много от скиорите получават значителни травми, най-вече с обърнати глезени, скъсани коленни връзки и други. Това води до забраната на използването на превъртанията и скоковете, която забрана действа доста години. Спускането по бабуни обаче набира доста популярност през осемдесетте години на двадесети век, след създадането на Световната купа по свободен стил. Много деца започват да тренират дисциплината и това води до ежегодни състезания по цял свят. Първото Световно първенство по ски спускане по бабуни се провежда през 1986 година, през 1988 година спортът е представен като демонстрационен на Зимната Олимпиада, а от 1992 година, той вече е част от официалната програма на игрите. Днес отново е разрешено да се правят триковете, като се използват превъртания като Корк 720, Превъртането, задно салто с изпънато тяло, задно екстремно салто и пълно превъртане. Склонът е с наклон между 24 и 32 градуса и е дълъг от 200 до 270 метра. Рампите за скоковете са много по-малки от тези при свободният стил и се наричат „кикъри“ (от англ. Ритници), заради изхвърлянето на скиорите нагоре.

В състезанията с двама скиора, които се надпреварват за по-висок резултат, победителя преминава в следващия етап на състезанието.

Известни състезатели в ски спускането по бабуни са Александр Билодό, Шанън Барк, Дженивър Хийл, Жан-Люк Брасар и други.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиХранене при...Здравни съвети