Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба 25 метра бърза стрелба с пистолет

25 метра бърза стрелба с пистолет

25 метра бърза стрелба с пистолет - изображение

25 метра бърза стрелба с пистолет е едно от състезанията от Международната Федерация по Спортна Стрелба. Събитието е част от олимпийската програма още от възобновяването им, въпреки че правилата днес са значително променени от онзи момент. До Втората Световна Война, правилата са били силно променени, като по-леки корекции са направени през 1989 и 2005 година. Последната промяна забранява меките спусъци и ограждащите дръжки и това веднага се отразява на резултатите – преди промяната, световният рекорд е 597 точки, докато текущият е 592.

Мишените при бързата стрелба с пистолет

Преди време са били използвани хартиени мишени с концентрични кръгове, които са падали на 90 градуса при попадение, за да могат стрелците да се ориентират по-добре. Днес те са заменени с електронни, които святкат в зелено или червено, но поради високата им цена се използват само в по-важни състезания от календара, а в републиканските първенства все още се стреля по старите.

Мишените са 5 в един ред, като от център до център на съседните мишени, разстоянието е 75 сантиметра, а диаметърът на всяка една мишена е 10 сантиметра. Дистанцията между състезателя и мишените, както може да се види от наименованието на дисциплината, е 25 метра.

Стрелците застават в изходна позиция с ръка поставена под ъгъл от 45 градуса спрямо земята. При сигнал те вдигат оръжието и трябва да произведат 5 бързи изстрела за определено време, като пресрочването му води до третиране като пропуск на мишените, по които е стреляно след него. Времената в трите серии са съответно 8, 6 и 4 секунди. Във всеки етап на състезанието се правят по 2 такива серии, като пълният курс на състезанието е 60 изстрела.

В големите състезания, първите 6 стрелци се класират за финалните серии, като те са 4 х 4 секунди. При равен резултат между състезателите се провежда допълнително прострелване с 4-секундно време.

Текущият световен рекорд е дело на Алексей Климов, който той постигна в квалификационния кръг на Олимпиадата в Лондон 2012.

Ралф Шуман пък е най-титулуваният стрелец, с неговите 5 златни медала от Световни първенства, 3 златни олимпийски медала и 3 индивидуални световни титли.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпорт и туризъм