Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Съвети за колоездене в градски условия

Съвети за колоездене в градски условия

Съвети за колоездене в градски условия - изображение

Има много начини да направите вашата колоездачна обиколка в града много по-безопасна. Да, някои от вас може да спазват посочените по-надолу съвети или част от тях, но болшинството от колоездачите карат по свои собствени правила и често страдат за тази си приумица.

Да се каже, че има напрежение между колоездачите и останалите участници в движението и пешеходците е малко. Ставаме свидетели постоянно на блъснати пешеходци от каращите бързо колоездачи, а те от своя страна често са жертва на автомобилистите. Ако трябва да бъда честен ще кажа, че много често именно колоездачите са виновни за случилото се, тъй като не спазват няколко неща и така излагат на риск себе си и хората около тях. А е достатъчно да се мисли малко повече и нещата могат да имат съвсем друга развръзка. Нещата могат да бъдат много по-безопасни.

Съвети за колоездене в градски условия

Поглеждайте назад преди маневра

Дори и най-внимателните колоездачи понякога забравят да обръщат внимание на случващото се около тях. Когато си в колата имаш огледала, с които може да се ориентираш в обстановката, преди да предприемеш маневра. Но на велосипеда имате своите очи, така че ги използвайте! Хвърлете един поглед през рамо, когато решите да завивате наляво или надясно, не знаете дали някой не кара зад вас и ако не го видите, има риск той да ви засече и падането ще бъде доста неприятно. Затова е добре да се поглежда назад и да се преценява трафика, за да можете да изпълните маневрата безопасно.

Изчаквайте светофарите

Вие сте участници в движението, а не деца, които играят на улицата. Всеки път, когато се опитате да минете на червен светофар, с оправданието, че бързате и сте видели, че няма приближаващ автомобил, вие рискувате както вашия живот, така този на автомобилистите, макар и не толкова буквално. Вие сте уязвими и можете да създадете проблеми на шофьорите, които дори може и да не ви видят, тъй като те са на зелена вълна и много често тогава вниманието им е занижено, понеже не очакват някой да излезе на платното.

Използвайте вело алеите

В повечето големи градове се изградиха доста вело алеи в последните години, като тяхната цел е именно да предпазва велосипедистите и да ги отдели от останалите участници в трафика. Те обикновено се изграждат през най-опасните за колоездене градски райони, за да защитят любителите на велосипедите. В чужбина хората са свикнали и не стъпват върху вело алеите, а и колоездачите стриктно спазват тяхната маркировка, но в нашата страна ни липсва тази култура и често се виждат пешеходци, които се шляят безцелно върху червената лента, което принуждава колоездачите да ги заобикалят и да излагат останалите пешеходци на риск, а и не рядко се стига до конфликти по този повод.

Задължително поставете светлини на велосипеда

Непростимо е да се кара без фар и стоп, които не само да служат за украса, а и да се ползват по предназначение. Не си мислете, че привечер, когато все още не е прекалено тъмно и вие виждате пътя, шофьорите на автомобилите също виждат вас. Това е най-неприятното време на денонощието, тъй като не е достатъчно тъмно и фаровете на колите не могат да осветяват с такава интензивност, както при пълен мрак, което е предпоставка велосипедистите да се сливат с фона зад тях и да ги направи невидими за шофьорите. Същото се отнася и за каране в тъмното, без светлоотразителни жилетки и пуснат мигащ стоп отзад на велосипеда и фар в предната му част. Така ще помогнете на шофьорите да ви виждат, а и вие ще виждате по-добре пред себе си. Жилетката от своя страна е задължителна в тъмната част на денонощието и при излизане извън населените места.

Не поставяйте слушалки в ушите си

Карането на велосипед в града изисква всички ваши сетива да бъдат включени, за да бъде безопасно. Слушането на музика ви влияе на поне 2 от тях, а именно върху концентрацията и върху слуховите ви възприятия. И двете са много важни, тъй като ако вие не сте видели автомобил, но той ви сигнализира със звуков сигнал, вие трябва да го чуете, а също фокусирането ви може да ви предпази от сблъсък с пешеходец например.

Носете каска

Може да карате велосипед от дълго време и никога да не сте падали, но това не означава, че сте застраховани. А в града почти никъде няма място, което да омекоти падането, предвид асфалта и бетона, които са навсякъде. Затова, каската е ваш задължителен аксесоар.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмВидеоЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияРецептиНовиниСоциални грижиХранене при...Диети