Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути С кану по Дунав – едно незабравимо преживяване

С кану по Дунав – едно незабравимо преживяване

С кану по Дунав – едно незабравимо преживяване - изображение

Днес ще ви дам още една идея за едно незабравимо пътуване, което ще помните цял живот – с кану по Дунав. И то не само в българския участък на реката, а по цялото и протежение. Това е нещо уникално, но е само за по-подготвените физически, тъй като се изминават над 2800 километра, но какви само – 10 държави, всяка със своята уникална красота и с интересни места за разглеждане по самите брегове на реката.

Изворът на Дунав е в планината Шварцвалд в Германия, в замъка Фюрстлих Фюрстембергишес шлос, като той е каптиран и около него има изградена скулптурна композиция със статуя на майката Баар (това е името на платото, където е извора), която е прегърнала сина си Дунав и сочи неговата посока към Черно море. Само на 1,4 километра по-надолу, той се присъединява към сливащите се две реки Брег и Брегах и от там се счита, че започва същинския Дунав. Ако кануто ви не е прекалено голямо, още от там можете да сложите началото на своето пътуване. Ще преминете през градове като Регенсбург, Инголщад, Пасау, Донаувьорт, Улм и Ехинген, а също така и през прочутото дунавско ждрело, което е най-тясната част на Дунав.

В Австрия реката преминава през долините Шльоген и Вахау и през градове, които са задължителни за разглеждане, за да си починете, а именно Линц и Виена.

В Словакия в Дунав се влива река Морава, като самото място също е изключително красиво, като можете да разгледате и замъка Девин, точно на самия бряг. Ще преминете и през столицата Братислава, също много красив град.

При навлизането в унгарската част, със сигурност ще останете впечатлени от величествените мостове в Будапеща, като това е един от най-красивите участъци от реката.

В Хърватска ще преминете през пристанищните градове Вуковар и Илок, а в Сърбия се преминава през Белград, където се събират Сава и Дунав, като пейзажите са незабравими.

Българският участък на реката също е изключително интересна, с няколкото големи острова, включително Белене, Козлодуй, Вардим, Батин и Голяма Бързина и множество по-малки.

Делтата на Дунав се намира на границата между Украйна и Румъния, малко преди това реката преминава и покрай Молдова. Самата делта е биосферен резерват, който е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Разпростира се на 4000 квадратни километра и там има 23 различни природни екосистеми, над 300 вида птици и видове животни и растения.

Но освен красивите градове, как можем да пренебрегнем природата по бреговете на Дунав? Вие ще преминете през различни климатични зони, разнообразието на релефа също е впечатляващо, а многото био резервати са черешката на тортата.

Също така, най-голямата река в Европа преминава през места с богато историческо и културно наследство, места с традиции. Също така не е за пренебрегване и гастрономията, а само като чуете страните, за които ви споменах, трябва да ви бъде ясно, че месните деликатеси са на топ ниво.

От планините на Западна Европа, през Панонската равнина, подножието на Карпатите, през гори и каньони до Черно море. Това са различни екосистеми, с разнообразие от животни и растения.

Най-известните природни пейзажи в Германия са Национален парк „Баварска гора“, Баварската дунавска долина, Природен парк „Горен Дунав“, където реката преминава през стръмните варовикови брегове на планината Швабски Алб.

Австрия се гордее със своята долина Вахау и с Национален парк „Донау Ауен“.

На границата между Хърватска и Сърбия е една от най-запазените и атрактивни влажни зони в Европа, където има много видове диви животни, привличащи туристи от цял свят.

В Сърбия се намират парковете Фрушка гора и Джердап със своите специфични екосистеми. На границата с Румъния се намира и вълшебния природен парк Железни врата, където Дунав е издълбал пътя си през планината.

В България още в началото на нашия участък е крепостта Баба Вида във Видин. Имаме и 4 защитени зони, включително Персина, Калимок-Бръшлен, езерото Сребърна и Русенски Лом. Всички те са доста специфични, но Сребърна е със статут на обект от Световното наследство на ЮНЕСКО. Езерото е разположено на Виа Понтика (маршрутът на прелетните птици между Европа и Африка) и е домакин на много различни видове птици през различните части на годината.

Задължителен аксесоар в кануто ви трябва да бъде въдицата, за да си хванете дунавска риба и да я изпечете на лагерния огън, което е част от романтиката, а служи и за зареждане на силите за следващите километри гребане. Да, цялото пътуване изисква сериозна физическа подготовка, но е повече от вълнуващо. Ако пък не сте готови за целия маршрут, можете да опитате само българския участък на реката, който не е по-малко красив.

По статията работи: Костадин Йочев

Благодарности от нашия екип за предоставените снимки на Стефан Гадьов 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитно