Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Тест за координация с въртене на пръчка

Тест за координация с въртене на пръчка

Тест за координация с въртене на пръчка - изображение

Тестът с въртенето на пръчка е един от най-добрите варианти за проверка на координацията и общата моторика в спорта. Участниците се опитват да завъртят пръчка, използвайки други две.

Цел на теста

Измерване на координацията между очите и ръцете и сръчността.

Необходимо оборудване за целите на изследването

За теста са необходими три пръчки, всяка с дължина 60 сантиметра и около 2 сантиметра в диаметър, като е добре да бъде боядисана или с увит цветен пластил в единия край.

Процедури по измерването

Тестът се състои от две части, като се правят по 5 опита за половин завъртане и за пълно завъртане на пръчката. Преди всяка част се допускат по 3 пробни опита.

Половин завъртане

Тестваният субект държи пръчка във всяка ръка, като тя трябва да е вдигната на нивото на талията и успоредна на пода. Оценителят поставя третата пръчка върху другите две. След това субектът се опитва да подхвърли и превърти третата пръчка половин оборот, след което тя трябва да бъде задържана отново върху другите две. Маркировката върху края тази трета пръчка служи за установяване на оборотите, като при половин оборот, ако маркера е бил върху дясната част, след това трябва да бъде в лявата. За всеки успешен опит се дава по 1 точка. Завъртането е неуспешно, ако пръчката падне на земята, или не бъде завъртян половин оборот.

Пълно завъртане

Началната позиция е като при горното упражнение, но този път пръчката трябва да се подхвърли по-силно, за да се завърти на 360 градуса във въздуха и маркера при поемането на върху другите две пръчки трябва да бъде като при първоначалната си позиция. За всеки успешен опит се записват по 2 точки.

 

Оценяване и резултати от теста за координация с въртене на пръчка

Както споменах, една точка се присъжда на половин оборот и две точки на цял оборот при завъртането. Съберете точките от десетте опита и вижте таблицата по-долу! Максималният брой е 15 точки.

Рейтинг

Мъже (общ брой точки)

Жени (общ брой точки)

Чудесна координация и баланс

14-15

13-15

Много добра координация и баланс

11-13

10-12

Задоволителна координация и баланс

5-10

4-9

Лоша координация и баланс

3-4

2-3

Много лоша координация и баланс

0-2

0-1

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпортПсихологияЛайфстайлФизиологияЛеченияДиетиБотаникаСнимкиНовиниТестовеИсторияАнкетиИзследвания