Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в тениса Фед Къп

Фед Къп

Фед Къп - изображение

Фед Къп е най-елитният отборен дамски тенис турнир в света, който стартира през 1963 година в чест на 50-тата годишнина на Международната Федерация по Тенис. До 1995 година е известен като Купа на Федерациите. Това е еквивалента на мъжкият тенис турнир Купа Дейвис.

История на Фед Къп

Идеята за това събитие в женският тенис датира още от 1919 година, а неин автор е Хейзъл Хочкис Уайтмен. Нейното предложение обаче е било отхвърлено тогава, а за сметка на предлаганият от нея турнир, през 1923 година се провежда отборна надпревара между Великобритания и Съединените щати, които в този период са доминиращите сили и се нарича Купа Уайтмен.

През 1962 година, Мери Хардуик Хеър отново започва да говори за идеята на Хейзъл Уайтмен и представя досие, в което се вижда огромната подкрепа за провеждането на такъв турнир. Международната Федерация по Тенис се убеждава, че света има нужда от турнир и за дамите и 40-годишната идея се превръща в реалност. Първият отборен турнир по тенис за жени се провежда през 1963 година и той вече не включва само Великобритания и САЩ, а е отворен за всички желаещи страни, което води до доста силна конкуренция, а от там и до по-интересни мачове.

Решено е всяка година Фед Къп да се провежда в рамките на 1 седмица, на различни места по света. При учредяването на турнира в него се записват 16 страни, а първата среща е между САЩ и Австралия на кортовете на Куинс клуб в Лондон. Дамите от Съединените щати печелят двубоя и оттогава се превръщат в доминиращата нация на Фед Къп, печелейки рекордните 17 титли през годините.

При първото провеждане на този тенис турнир няма спонсори, а всеки един отбор сам поема разходите си. Участието на 16 отбора от различни нации само по себе си показва огромното желание на дамите да имат свой турнир по подобие на Купа Дейвис. След намирането на спонсори, броят на страните-участнички рязко се повишава, като през 1994 година те са 73. Това налага държавите да бъдат разделени на регионален принцип, които провеждат квалификационни турнири, чийто победители участват във Купа на Федерациите. От 1995 година турнирът има нов формат и името му се съкращава на Фед Къп, каквото е и днес. От тази година се приема начинът на провеждане на Купа Дейвис, тоест вече не се играе целият турнир в една държава, а съперниците определят победителя в разменено гостуване (в Световни групи І и ІІ).

Формат

Схема на групите

Ниво Група
1

Световна група І

8 държави


Световна група І Плейофи

4 държави от Световна група І + 4 държави от Световна група ІІ

2

Световна група ІІ

8 държави


Световна група ІІ Плейофи

4 държави от Световна група ІІ + 2 от Зона Европа/Африка + 1

от Зона Азия/Океания + 1 от Зона Америка

3

Група 1 Зона Америка

6 държави

Група 1 Зона Европа/Африка

15 държави

Група 1 Азия/Океания

8 държави

4

Група 2 Зона Америка

12 държави

Група 2 Зона Европа/Африка

8 държави

Група 2 Азия/Океания

4 държави

5  

Група 3 Зона Европа/Африка

15 държави

 

Турнир

В Световната група участват най-добрите 8 отбора, които играят по определена схема. Отпадналите в първият кръг през годината 4 отбора отиват на плейофи, където се изправят срещу четирите отбора, които са били на първите места в Световна група ІІ, в борба за изкачване до най-добрите 8 отбора за следващата година. Загубилите страни от тези плейофи изпадат в Световна група ІІ.

Четирите отбора постигнали победи в Световна група ІІ печелят правото да играят на плейофа (описан по-горе) за влизането в първата група. Загубилите срещата трябва да играят също плейоф за запазване на мястото си в Световна група ІІ, срещу двата най-добри отбора от Група 1 на Зона Европа/Африка и по един отбор от Зони Америка и Азия/Океания.

В нивата под Световна Група І и ІІ на Фед Къп, нациите се състезават на регионален принцип, разделени в три зони, които посочихме по-рано. Във всяка зона има по 2 групи, с изключение на Зона Европа/Африка, където групите са 3.

Начин на провеждане на срещите във Фед Къп

В двете световни групи се играят по 5 мача, като те се провеждат в рамките на 3 дни. В първите 2 дни се играят мачовете на сингъл, а в третият ден са тези на двойки.

В зоналните групи 1,2 и 3 се играят до 2 от три мача – два сингъла и една двойка. Победителите в съперничеството се решават чрез мачове на разменено гостуване.

При достигането на полуфиналите в групите и мачовете от плейофите, домакинството се определя чрез жребий, като няма разменени гостувания.

Рекордите във Фед Къп

  • 7 поредни титли: САЩ в периода 1976-1982

  • 8 поредни участия на финала: Австралия в периода 1973-1980

  • Най-млада тенисистка: Денизе Панагопулу от Гърция – 12 години 360 дни

  • Най-възрастна тенисистка: Джил Бътерфийлд от Бермудите – 52 години 162 дни

  • С най-много участия: 100 мача – Аранча Санчез Викарио от Испания

  • Най-много спечелени мачове общо: 72 – Аранча Санчез Викарио

  • Най-много спечелени мачове на сингъл: 50 – Аранча Санчез Викарио

  • Най-много спечелени мачове на двойки: 38 – Лариса Нейланд от СССР (Латвия)

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортХранене при...ЛайфстайлЗдравни съвети