Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Фронт кик

Фронт кик

Фронт кик - изображение

Фронт кик – прав удар с крак

От бойна стойка, центърът на тежестта се пренася върху опорния крак, а удрящият се свива в коляното и се изнася напред пред тялото, като целта е коляното да се вдигне максимално нагоре. Завърта се петата на опорния крак по посока на удара, като се получава леко свиване в коляното. Удрящият крак се изпъва в колянната става, като таза трябва да се изнесе максимално напред. Пръстите на кракът са в контрашпиц, като контактната повърхност с целта е възглавничката и пръстите. Връщането в начална бойна стойка става точно по обратния път.

Ударът при фронт кик е пронизващ, като той може да се използва за спиране на атакуващия противник, при контраатака или при подготовка на атаката ви. През цялото време ръцете ви не трябва да падат надолу, а се държат в бойна готовност за евентуален контриращ удар от страна на другия боец. Тялото ви не трябва да се накланя настрани или много назад, за да не изгубите равновесие.

Защитни действия срещу фронт кик

Предпазването от този удар с крак може да бъде изтегляне назад, минаване встрани на удара и отбиване с ръкавицата или с лакътя.

Контра удари срещу фронт кик

Поради спецификата на ударът, който се прилага от далечна дистанция, е трудно да се приложи успешно контраудар срещу него. Въпреки това в определени условия, когато противника не може да разгърне добре крака си, може да се върне ляво или дясно маваши (сайд кик), както и ляв или десен лоу кик.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимки