Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Велоспорт Художествено колоездене

Художествено колоездене

Художествено колоездене - изображение

Художественото колоездене е един от най-красивите и интересни състезателни спортове, малко познат у нас, може би поради неговата трудност. Той е едно съчетание между художествената гимнастика и колоезденето, като при него състезателите изпълняват много и различни трикове с велосипедите, като въртене на 360 градуса, изправяне върху седалката или кормилото и много други. Игралното поле е с дървена настилка и има размери от 9 на 12 метра до 11 на 14 метра, като по-голямото поле е задължително за международните състезания. Във вътрешната част има начертани 3 концентрични кръга, с диаметър 0.5, 4 и 8 метра.


Надпреварите могат да се провеждат в категориите сингъл, двойки, квартет или от шестима съотборника, като те биват оценявани от петима съдии. Нещата са подобни на гимнастиката, като тук се оценяват фактори като ъгъл на завъртане, трудност на движенията, чистота на изпълнението им и други. Когато става дума за отборната надпревара, допълнително се следи синхрон на състезателите.


Първият, неофициален, световен шампионат се провежда през далечната 1888 година, като американецът с шведски произход Никълъс Едуард Кауфман впечатлява публиката и за него се говори дълго време, заемайки и челните страници на редица списания и вестници. Що се отнася до първия официален световен шампионат, той се провежда през 1956 година, като той е само за мъже. Жените биват включени в художественото колоездене през 1970 година.

Велосипед за художествено колоездене

Велосипедите за този спорт са с фиксирана 1 предавка, като предавателните числа между предния и задния венец е 1:1 или с малко предимство на предния с няколко зъба. Колелата са с еднакъв размер и са по-близо разположени едно към друго от обикновените велосипеди, като целта на това е по-лесно да се изпълняват триковете.

Кормилото е подобно на форма на шосейните велосипеди, но обърнато нагоре. Тъй като ръкохватките са успоредни на пода, при въртене на кормилото на 360 градуса, те остават в една и съща позиция независимо дали е обърнато напред или назад, което улеснява фигури като заставане на ръце върху него.

Дължината на педалите от центъра на предния венец до центъра на оста на педала може да варира от 130 до 170 милиметра.

Правила

Продължителността на представянето в художественото колоездене е 6 минути при мъжете и жените и при юношите, а при смесените отбори е 5 минути. За това време, в сингъл надпреварите е позволено изпълнението на максимум 28 фигури, а при двойките и отборните състезания – 22. При кадетите тези фигури са ограничени до съответно до 22 и 18.

Грешките се отбелязват в листа на съдиите със знаци Х и вълнообразна линия, като първата е с тежест -0,2, докато втората с -0,5 единици. Грешките могат да бъдат следните:

 • Неизпъване на ръка или крак

 • Неправилна позиция на някаква част от горната част на тялото

 • Нестабилност при изпълнението

 • Корекция на стъпката на въртене или подскачане върху велосипеда, при завършване на упражнението, за запазване на баланса

 • Асинхрон в изпълнението на дадено движение от двойка, квартет или шестица състезатели

 • Коригиране на движението с педалите от страна на един състезател в отбора

 • Видимо различаване на размера на осморките, изпълнявани отборно

 • Неравномерно разстояние при квартета и сиксета

 • Пресичане на маркираната зона за езда

 • Пресичане на средния кръг по време на въртене

 • Неправилно слизане от велосипеда

 • Падане

 • Грешка във финала, като разминаване на състезателите

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСпортЗдравни съветиЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...