Начало Спорт Спортна енциклопедия Класации и рекорди Четирите типа тренировки с най-висок риск от травми

Четирите типа тренировки с най-висок риск от травми

Четирите типа тренировки с най-висок риск от травми - изображение

Тренировките от кои спортове причиняват най-сериозните травми? Това е един от най-старите и страстни дебати в областта на спортната медицина. С популяризирането на новите спортни тенденции като кросфит, споровете се разгорещиха още повече.

Няма съмнение, че кросфит сложи своя отпечатък във фитнес индустрията, но дали неговите тренировки са на върха на пирамидата или все още не може да се мери с традиционните методи на подготовка като например тези при силовия трибой, културизма и други, що се отнася до ортопедичното здраве и функциите на тялото?

Макар, че има много методи за ограничаване на тези щети по тялото, като някои от тях са лесни за прилагане, като например миофасциалния масаж с фоумролер, повечето трениращи все още не ги използват.

Ето и кои типове тренировки оглавяват челната четворка:

4 Културизъм

Разбира се, културизмът си навлича отрицателното внимание поради очевидната употреба на допинг, дори и от някои състезатели в категорията „натурален бодибилдинг“. Разбира се, професионалните културисти в отворените категории е ясно, че вземат стероиди, в преследването на по-голяма мускулна маса и кондиция. Но същото може да се каже и за всички останали спортове на професионално ниво.

Всъщност, културизмът не е включен като опасна тренировка заради забранените стимуланти, а защото има една от най-изтощителните форми на работа, за да се постигнат високи резултати. Натрупването на голяма мускулна маса върху скелета по естетични причини, след време може да доведе до различни дисфункции след време. Това най-често се получава, когато мускулатурата е чисто културистична, без истинска функционалност, а ставите не притежават необходимата подвижност.

Макар, че културистите са едни от най-структурираните и интелигентно програмирани спортисти в света на фитнеса, те все още са склонни да получават тежки форми на контузии. Използването на стероиди хвърля тялото в един вид анаболна буря, мускулите бързо започват да растат, но това не кореспондира със сухожилията, връзките и фасциите и те не могат да окажат адекватна подкрепа. Също така, използването на изолиращи упражнения води до повишена честота на мускулната адхезия, като по този начин се получава допълнителна вътремускулна съединителна тъкан. Наличието на такава съединителна тъкан е прекурсор на намаления капацитет на контракция на мускулите и на общата дисфункция. Ако културистите искат да продължат да се изявяват на сцената, те трябва да работят за подобряване на подвижността си, като това е и начин за „почистване“ на меките тъкани.

3 Силов трибой

С комбинацията от експлозивна сила и технически способности, силовия трибой се отличава от почти всички елитни спортове, особено по огромните тежести, които състезателите в него се налага да вдигат.

Ако все още не знаете, силовите трибойци са едни от най-силните атлети в света и в това няма нищо чудно. Техните тела са поставяни постоянно на болезнени мускулни разкъсвания, разтягане на сухожилията и други травми, като телата им се опитват постоянно да се адаптират към огромните натоварвания. Дори и с всичките интелигентни методи на тренировки, използването на фитили и колани, тези момчета (а не рядко и момичета) са подложени на жестоките изтезания на огромните тежести.

Тренировката за силовия трибой включва използването на трите големи многоставни упражнения – клек, мъртва тяга и лежанка, а те със сигурност са кошмар на повечето трениращи. Съществува тънка разделителна линия между прогресията и нараняванията и това е линията, която всеки атлет, който иска да бъде на върха прекрачва ежедневно. Принципно, тези три упражнения не са били създадени за използване с такива екстремни обеми, но силовите трибойци правят точно това с тях.

2 Кросфит

Ако изпълнението на упражненията е вашата най-голяма цел, то вие сте готови за влизане в света на кросфит. Внимавайте, този спорт и неговия създател, Грег Грасман, са най-обичаните от физиотерапевтите, тъй като много често кабинетите им са пълни с начинаещи кросфитъри, които са се опитали да изпълнят някакво упражнение, което се оказва не по силите им.

Да, Грасман е постигнал целта си да създаде култура, която има за цел да създава хора с атлетични тела, но с течение на времето се вижда, че много от неговите треньори слагат преждевременно край на много кариери, като това се дължи основно на травмите, които лесно биха били предотвратени, при предупреждение на пострадалите и по-детайлното описание на правилното изпълнение на тренировките.

Контузиите в раменете никога преди това не са били толкова често срещани във фитнес индустрията, отколкото след популяризирането на кросфит. Мнозина се шегуват, че кросфит е създаден след инвестиция на ортопедичните хирурзи по цял свят. И в това има доста истина, тъй като от всички травми, които са получили професионалните кросфитъри, 70% са в раменния пояс. Останалите проценти са разпределени между контузии, породени от откровено глупави постъпки, липса на концентрация и невнимание.

1 Бягане

Не очаквахте бягането да е на върха, нали? Това е най-широко практикуваната физическа активност в света, с близо два милиарда души, които я практикуват под една или друга форма.

Почти 80% от бегачите, приключват дадено състезание с болки в различни части в тялото им, без значение от разстоянието, интензивността, или маршрута. Тази статистика е част от играта. Идеалната крачка при бягането се случва толкова рядко, колкото например да направите клек с щанга 450 килограма. Само защото можете да опитате, не значи че трябва да го направите. Без правилната биомеханика на бягането, вие просто залагате една бомба със закъснител, която в един момент няма как да не избухне. Вие бихте ли клекнали с огромната щанга, ако не сте усвоили до съвършенство правилната форма и не разполагате с техниката и силата? Не мисля.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиЛюбопитноВидеоСнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...ПсихологияЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииСпециалистиБотаникаИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеИзследванияЛеченияАнкетиЗаведенияОбразованиеПроизводители