Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Шорт трек

Шорт трек

Шорт трек - изображение

Шорт трек е форма на състезание по скоростно пързаляне с кънки. В него обикновено участват между 4 и 6 състезателя, които се надбягват на овална писта с дължина 111,12 метра, а самата ледена пързалка е 30 на 60 метра.

 

История

Шорт трекът е възникнал от бързото пързаляне с кънки, като в стартовете започват да участват повече състезатели. Първите прояви са били в САЩ и Канада и за разлика от спорта, от който са възникнали, тук не се състезават само двама кънкьори в 2 различни коридора. От 1932 година шорт трекът е олимпийски спорт, но тогава състезанието се провежда под формата на масов старт, а от 1967 година спорта е приет от Международния съюз по кънки. Първите състезания в международен план започват да се провеждат от 1976 година, а първото Световно първенство е от 1981 година.

През 1992 година, шорт трекът е участник за пръв път в Олимпиада като спорта, който познаваме днес, а не като масов старт. Състезанията през тази година са в 4 дистанции, докато през 2002 година вече са 8. Дължините са еднакви за мъжете и за жените: 500, 1000, 1500, 3000, а дългите щафети са 5 километра за мъжете и 3 за жените.

Правилник

Съществуват няколко действия на скейтърите, които водят до дисквалификацията им и до обявяване на постигнатото от тях време за невалидно:

  • Възпрепятстване – избутване, блокиране или друг вид препречване на друг състезател

  • Излизане от пистата – пързаляне извън очертанията на пистата

  • Отборно пързаляне – уговаряне на крайните резултати между представители на една и съща страна

  • Съдействие – подпомагане на друг скейтър по време на състезанието

  • Вдигане на крака или ритане напред – идеята на това действие е да се премина финала по-бързо, което застрашава останалите участници в състезанието, заради възможността от удар с острия ръб на кънките.

  • Неправилно оборудване – неизползването на подходящото защитно оборудване или загубата на такова по време на състезанието

  • Фал старт – тръгване преди изстрела на съдията. Вторият фал старт води до дисквалификация.

  • Недовършване на състезанието – обикновено се дължи на травма или падане

  • Неявяване на стартовата линия   

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортТестовеСпорт и туризъмЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноХранене при...