Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Щракаща тазобедрена става при спортисти

Щракаща тазобедрена става при спортисти

Щракаща тазобедрена става при спортисти - изображение

Един от специфичните ортопедични проблеми, засягащ често спортистите, е синдромът на щракащата тазобедрена става (англ. Snapping hip syndrome). При това състояние се чува щракащ звук или се усеща прескачане в областта на тазобедрената става, най-често при ходене, бягане, ставане от стол или различни движения на бедрото. За повечето  хора, това щракане не създава проблем в ежедневието, но за професионалните спортисти или танцьорите, то може да провокира болка, слабост и така да намали техните способности.

Причини за "щракаща" тазобедрена става

В повечето случаи щракането при движение на бедрото се причинява от изместване и прескачане на сухожилие в областта на тазобедрената става. Това може да се случи в различни участъци на ставата, където преминават сухожилия. Често това се наблюдава по външната част на бедрото, където минава дълга лента от съединителна тъкан наречена илиотибиален тракт. Когато бедрото се сгъне в тазобедрената става тази сухожилна лента прескача над костно образувание наречено голям трохантер (trohanter major), което води до характерен щракащ шум. Други възможни причини за щракане са прескачане на сухожилията на мускулите илиопсоас (m. iliopsoas) или ректус фемурис (m. rectus femoris) в областите, в които преминават над тазобедрената става.

В по-редки случаи щракането може да е причинено от увреда на ставния хрущял на  или други проблеми с тазобедрената става. Когато има откъсване на част от хрущяла, щракането може да е съпроводено и с блокиране на ставата. 

Диагностика на "щракаща" тазобедрена става

Диагнозата се поставя от лекар ортопед след обстоен преглед и физически тестове. Той прави оценка на проблема на базата на историята, клиничните симптоми и данните от прегледа. Важно при диагностицирането е да се определи откъде точно произлиза щракането и какви са причините за него. За целта лекарят може да поиска да се демонстрират различни движения провокиращи шумовете в ставата.

Допълнително лекарят може да изиска назначаване на ултразвуково или рентгенологично изследване на ставата, с цел да се изключат други причини и заболявания.

Лечение на "щракаща' тазобедрена става

Стандартното лечение при леките случаи се ограничава само до период на почивка и модифициране на двигателния режим. Когато обаче щракането е свързано с болка или други симптоми може да се наложи лечение с кортикостероиди или оперативно лечение.

При повечето леки форми се използват консервативни средства като:

 • Ограничаване или промени в двигателния режим.
 • Поставяне на пакет с лед за 10-15 минути няколко пъти дневно.
 • Прием на противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти.
 • Апаратна физиотерапия.
 • Стречинг упражнения на илиотибиалния тракт, илиопсоас и ректус фемурис.
 • Мануална терапия и масаж

Примерни рехабилитационни упражнения за този проблем може да намерите в статията:

Упражнения при щракаща тазобедрена става

Оперативно лечение

Обикновено към оперативно лечение се преминава, ако консервативните средства не дават желан резултат. Видът на хирургичната операция зависи от типа на проблема.

Артроскопски метод - Тази операция се извършва с вкарване на малка камера, наречена артроскоп, в тазобедрената става. С помощта на екран извършващият операцията може да види проблема и да направи операцията с миниатюрни инструменти.

Благодарение на своята минимална травматичност, това е един от най-предпочитаните методи на оперативно лечение.

Открит метод - Това е класически хирургически метод, който се извършва чрез разрез в областта на тазобедрената става. Той дава възможност на опериращия да види проблема по-добре и да го отстрани. Този метод се използва сравнително рядко и по-преценка на лекуващия лекар.

Предпазване от "щракаща" тазобедрена става

 • За да се предпазим от възникване на проблеми като този е добре да спазваме някои основни правила на спортната подготовка:
 • Задължително загряване преди спорт или физическа активност. Загрявката повишава еластичността на мускулите и сухожилията и така се подобрява тяхната работа.
 • Постепенно увеличаване на интензитета на тренировките. Най-често спортните травми се получават при прекалено бързото покачване на натоварването.
 • Следвайте тренировъчна програма, която да балансира между гъвкавост и сила и да е съобразена с конкретния вид спорт.
 • Използвайте само подходящи и здрави спортни обувки

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеИсторияЛайфстайлОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)БотаникаИнтервютаАнкетиХранене при...Снимки