Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 15 съвета от най-добрите треньори по плуване

15 съвета от най-добрите треньори по плуване

15 съвета от най-добрите треньори по плуване - изображение

І. Избягвайте сравненията

Първото правило е, че няма „правилен“ начин на плуване. Просто всеки плувец има свой начин на придвижване във водата, разбира се съобразявайки се с изискванията на определения стил. Всички добри плувци включват свои специфични движения, които са подходящи за тяхната физиология. Ето защо не се сравнявайте с плувеца от съседния коридор.

ІІ. Придобийте навици

Една или две тренировки седмично в басейна е един от най-добрите начини за постигане на ... нищо. Плуването трябва да се превърне в навик, така че запомнете – 4 половинчасови посещения на басейна са по-добри от 1 двучасова.

ІІІ. Инвестирайте в добро оборудване

Открийте перфектните очила за плуване. Всеки човек има различна лицева структура, затова отделете време и открийте тези очила, които най-добре прилягат на вашето лице и не пропускат вода докато плувате.

ІV. Пазете косата си

Винаги носете шапка за плуване, тъй като водата в басейните съдържа различни химикали, предпазващи водата от поява на водорасли и микроби, но имащи негативно въздействие върху косата. За още по-добро предпазване, преди да тръгнете за басейна, измийте косата си с балсам.

V. Пийте много вода

Тъй като е невъзможно да усетите изпотяването докато сте във водата, много лесно можете да се дехидратирате. Течностите са важни, за да постигнете максимално добро представяне. Ето защо, дръжте бутилка вода в края на коридора и пийте през известно време по време на тренировката.

VІ. Бъдете гъвкави

За да постигнете добра техника на ударите, скорост и ефективност, тялото ви трябва да може да се свива, извива и разтяга при всяко едно движение на плуването. Хората се движат по-скоро като змии във водата, отколкото като риби. Това налага поне 5 минути преди да влезете в басейна да направите базови упражнения за разтягане и гъвкавост, като по този начин ще разтегнете мускулните влакна и ще увеличите притока на кръв към тях.

VІІ. Поддържайте тялото си изправено

При плуването е добре да държите тялото си изправено, така намалявате съпротивлението и по-лесно се придвижвате във водата. Това важи особено силно при състезания в открити води, когато вълните и теченията затрудняват допълнително движението ви.

VІІІ. Изпускайте балончета

Това може да ви се стори детска история, но в нея има много логика. Когато изпускате дишането си под водата, тялото ви преминава през тези балончета, а там съпротивлението е по-слабо и съответно движението е по-лесно и бързо.

ІХ. Гледайте надолу

Най-добрият начин да разберете дали дишате правилно е като гледате към дъното на басейна. Също така тялото ви е в една линия, което помага за по-доброто преминаване през водата.

Х. Не изваждайте главата си над водата

За да дишате при плуването в свободен стил, не е нужно да изваждате цялата си глава над водата, просто я завъртете достатъчно, за да излезе само устата ви, така няма да губите темпото и съпротивлението ще бъде много по-слабо.

ХІ. Минимизирайте движението на главата

Движете главата си единствено в моментите, в които трябва да си поемете дъх. Колкото повече въртите главата си наляво и надясно, толкова по-бавно става движението ви. Това е така, тъй като разваляте правата линия на тялото и водата ви забавя.

ХІІ. Фокусирайте се

Във водата вие нито можете да се оглеждате наоколо, не можете да чувате, не можете да говорите – единственото нещо, което можете е да накарате ума си да работи правилно. Ако имате негативни мисли, вие ще започнете да изпадате в паника. Затова, просто дишайте и се фокусирайте върху целта, върху движенията си и върху всички останали неща, които ще превърнат всяка една част от тялото ви в една машина.

ХІІІ. Движете еднакво лявата и дясната част на тялото

Най-близката дистанция между две точки е правата линия. Ето защо, ако искате да плувате по-бързо, вие трябва да плувате направо. За да постигнете това да правите тренировки за балансиране на двете половини на тялото, а не да оставите едната да бъде изоставаща. Например, можете да направите упражнение, при което се опитвате една дължина да плувате само с 1 ръка, а другата е изпъната напред, а в следващата дължина сменяте ръцете. Така ще успеете и да настроите дишането си по-добре, тъй като ще придобиете опит да дишате при замахването с ръка.

ХІV. Увеличете дължината на ударите

Голямата част от плувците-аматьори не използват пълната дължина на ударите с ръце, а това е едно от най-важните неща в този спорт. Дългите удари водят до по-голяма скорост с по-малка консумация на енергия (особено в свободния стил). Съвет: За да постигнете това, представете си, че се опитвате да достигнете до някакъв плод високо на клон и се разтегнете възможно най-силно.

ХV. Предпазете раменете си

Раменните травми са някой от най-често срещаните при плувците. При плуването в свободен стил се уверете, че първото нещо, което влиза във водата са върховете на пръстите ви, а не долната част на китката, тъй като така раменните сухожилия и става се подлагат на много по-голямо напрежение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеСнимкиРецептиПсихологияХранене при...Социални грижиДиети