Начало Спорт Влез във форма Йога и Пилатес 3 пилатес упражнения в помощ на храносмилателната система

3 пилатес упражнения в помощ на храносмилателната система

3 пилатес упражнения в помощ на храносмилателната система - изображение

Правилната работата на храносмилателната ни система е изключително важен фактор, за да се чувстваме добре и да живеем пълноценно. Много хора страдат от храносмилателни проблеми като подуване, запек, тежест, лениви черва и други. Обикновено тези състояния са в резултат от много фактори, като неправилно хранене, обездвижване, дисбактериоза или са резултат от някакво заболяване. Общото между тях е, че ако не се вземат мерки, те трудно могат да бъдат овладени, често хронифицират и стават труднолечими. Затова, ако страдаме от такъв проблем, е добре да направим своевременна консултация с лекар, след което да помислим за генерални промени в хранителния и двигателя си режим.

Един от най-добрите начини да повлияем положително на храносмилателната си система, извън медикаментозната терапия и хранителния режим, са физическите упражнения, а системата "Пилатес" е една от най-ефективните в тази посока. Причината за това е, че пилатес упражненията имат акцент върху така нареченото "ядро на тялото", което включва мускулите, които обграждат коремната кухина. При работата на мускулите в тази област се извършва един вид масаж на органите в коремната кухина и така се подобрява тяхната функция. Така се регулира перисталтиката, което е изключително важно за проблеми като запек и лениви черва, тъй като така се стимулира работата на червата.

Следващите упражнения ще ви бъдат от голяма помощ за "вкарване във форма" на вашата храносмилателна система, но ползите от тях не стигат само до там. Те ще тонизират коремната и гръбната ви мускулатура, ще подобрят подвижността на гръбначния ви стълб и гъвкавостта ви. За да има максимален ефект ги правете ежедневно.

Упражнение 1

Усукващото движение при това упражнение действа стимулиращо на гастроинтестиналния тракт, като така спомага за подобряване на перисталтиката и по-лесното му изчистване.

Пилатес упражнения - Крис-крос

 • Легнете по гръб, сложете ръце зад тила, повдигнете горната част на гърба и я отлепете от пода.
 • Краката сгънете на 90 градуса в тазобедрените и коленни стави, така че подбедриците ви да застанат успоредно на пода, а бедрата ви са във вертикално положение.
 • От това положение насочете левия си лакът към дясното коляно, а левия крак изпънете в коляното и задръжте във въздуха.
 • Повторете същото и с противоположните крак и ръка.
 • Направете общо 16 повторения, редувайки страните.

Повече за техниката може да прочете в статията: Пилатес упражнения - Крис-крос

Упражнение 2

Това упражнение изисква изтеглянето на коремната стена назад към гръбначния стълб. Това спомага за по-лесното придвижване и отделяне на натрупалите се газове и прави нежен масаж на коремните органи.

Пилатес упражнения - Навеждане на тялото напред от седеж (стречинг за гърба)

 • Седнете на пода с разтворени и изпънати напред крака, а ръцете поставете върху бедрата.
 • Сложете ръцете си между краката, издишайте, приберете коремната стена навътре и прибирайки брадичка към гърдите, наведете тялото напред от кръста.
 • При навеждането напред плъзнете ръцете по постелката, докато не достигнат до ходилата.
 • Вдишайте и по обратния начин се върнете до изходно положение.
 • Повторете 3-5 пъти.


Упражнение 3

Благодарение на това, че упражнението се изпълнява по корем, се постига директен масаж на зоната на корема и се подпомага придвижването на газовете и чревното съдържание.

упражнение супермен

 • Легнете по корем с ръце изпънати напред.
 • Вдишайте и повдигнете ръцете, гърдите и краката от пода, оставайки върху областта на корема и таза.
 • Издишайте и се върнете до изходно положение.
 • Повторете 5 пъти.
 • Ако усещате дискомфорт в кръста, направете упражнението с повдигане само на горната част на тялото.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаСпортЛайфстайлИсторияСпорт и туризъмНовиниТестовеФизиологияХрани и ястияХранене при...ДиетиЗдравни проблемиЗаболявания (МКБ)СимптомиРецептиИзследвания