Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Спининг бек фист (удар с юмрук със завъртане)

Спининг бек фист (удар с юмрук със завъртане)

Спининг бек фист (удар с юмрук със завъртане) - изображение

Спининг бек фист е рядко използван, но много мощен удар в кикбокса. Правилното му изпълнение и достигането до целта (главата на противника) в почти всички случаи води най-малко до нокдаун, а не рядко и до директен нокаут.

Начин на изпълнение на спининг бек фист

Както може би се досещате от името на този удар, той се прави със завъртане на тялото. Може да се изпълнява от място, но повече се използва движението напред. В момента на достигането на целта, тялото не е застанало директно срещу противника, а лек под ъгъл, като се преминава фронталната линия.

Движението на краката при изпълнението на спининг бек фист се доближава до ударът с крак със завъртане (спининг бек кик).

Стъпка 1 – предностоящият крак се изнася леко напред с кръстосана стъпка и тялото се завърта, като в същото време се стъпва на пръсти с пета, обърната в посока на противника.

Стъпка 2 – рамото се завърта заедно с трупа и в същото време се поглежда през него по посока на противника.

Стъпка 3 – замах със задната ръка, заедно със завършване на завъртането и стъпването със задностоящия крак (под ъгъл на правата срещу противника), като движението на ръката не спира с удара, а продължава и след него. Обикновено удрящата повърхност е външната част на режещата повърхност на юмрука

Стъпка 4 – бързо връщане в начална бойна стойка.

При изпълнението от мъст няма пристъпване напред, а просто завъртане около оста на тялото върху предностоящия крак, като трябва да се стремите да запазите баланса си.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимки