Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Гоблет клек тест

Гоблет клек тест

Гоблет клек тест - изображение

25 повторения на гоблет клек с 50% от личното ви тегло

Днес ще ви представя един много добър тест за относителна сила (достатъчно силни ли сте за вашите размери), който ще ви даде отговор дали сте готови да изпълнявате клек с тежка щанга. Упражнението, което ще ви помогне да го направите е гоблет клек, като за него можете да вземете дъмбел или пудовка, с които да изпълните 25 чисти повторения. Тъй като най-големите пудовки са 32 килограма, можете да използвате 2, като държите „камбаните“ им върху горната част на предмишниците ви, със събрани пред гърдите ви ръце.

Тестът

  1. Вземете пудовка или дъмбел, който е на половината на вашето тегло! Например, ако сте 90 килограма, използвайте тежест от 45 килограма.

  2. Хванете дъмбела вертикално на пода, държейки го с две ръце за ръбовете на горната натоварена част, на нивото на гърдите ви. С предмишниците си притеснете долната част на дъмбела, за да го задържите достатъчно стабилно! Ако използвате пудовка, хванете я с двете ръце от двете страни на ръкохватката, а ако сте по-тежки и се налага да използвате 2 пудовки, за да достигнете до половината на теглото ви (както споменах, най-големите пудовки са 32 кг., а класическите са 16 килограма, тъй като името им идва от руската мярка за тежест пуд = 16 кг.), хванете дъмбелите така, че ръцете ви да се допрат една до друга пред гърдите, лактите ви са разтворени, а „камбаните“ на пудовките лежат върху горната част на предмишниците ви.

  3. Разтворете ходилата си на широчината на раменете и изпълнете 25 клека без никаква пауза, като дълбочината им е до достигане на бедрата ви успоредно на пода!

Ако преминете този тест, значи сте готови да направите прехода към тежките клекове с щанга на раменете. Ако не успеете, тогава работете върху качеството и заздравяване на слабите си връзки!

По-статията работи: Костадин Йочев

Модел: Георги Господинов - инструктор Hard cross - Функционални тренировки

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСпортХранене при...ЛюбопитноАнкетиСпорт и туризъмОбразованиеНовиниСнимкиОрганизацииВидеоПроизводителиПсихологияСоциални грижиИнтервютаФизиологияЗаведенияТестовеДиетиСпециалистиНормативни актовеЛеченияРецептиБотаника