Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Велоергометричен тест на Астранд-Риминг за определяне на максималната кислородна консумация

Велоергометричен тест на Астранд-Риминг за определяне на максималната кислородна консумация

Велоергометричен тест на Астранд-Риминг за определяне на максималната кислородна консумация - изображение

Най-често използвания индиректен метод за определяне на максималната кислородна консумация (VO2max) е велоергометричния тест на Астранд-Риминг. Чрез този тест бързо и лесно може да се определят аеробните възможности на човек, както и неговата способност за извършване на физическа работа. Този тест е създаден на базата на пряката зависимост между кислородната консумация, сърдечната честота и натоварването. Така чрез стойностите на мощността, при която пулсът достига стабилни стойности в границата между 130-160 удара, се определя съответстващата VO2max. В този тест се използва субмаксимално натоварване, което го прави значително по-безопасен и широко приложим при различни групи хора.

За какво ни е нужно определянето на максималната кислородна консумация?

Максималната кислородна консумация е стойност, която теоретично показва максималния обем на кислород, който тялото може да оползотвори за единица време. Това означава, че колкото по-голям е нашият кислороден капацитет, толкова по-големи възможности имаме да работим, без да чувстваме умора продължително време. Спортистите нормално имат по-голям кислороден капацитет от нетренираните хора, поради което тяхната сърдечно-съдова система се натоварва значително по-малко при физическо усилие. Стойностите на VO2max са в основата на изготвянето на много тренировъчни програми за спортисти, а също така са показателни за определянето на физическата работоспособност както на здрави хора, така и на такива с хронични заболявания.

Какво е нужно за теста?

 • Велоергометър
 • Хронометър
 • Метроном
 • Монитор на сърдечната честота - пулсомер

Какво представлява теста?

Теста Астранд-Риминг представлява 6 минутно натоварване на велоергометър с фиксирано субмаксимално натоварване. Целта на теста е при определеното натоварване да се достигне стабилен пулс между 150-160 удара в минута до края на теста. Ако до втората минута на теста не се достигне пулс 140 или се надхвърли 160, натоварването се коригира, за да се влезе в целевият пулс. Стартовото натоварване на теста се определя според възрастта, физическата подготовка и пола.

 kgm/minW
Не трениращи мъже  300-60050-100 
Трениращи мъже   600-900100-150  
Не трениращи жени 300-45050-75
Трениращи жени 450-600 75-100

За нетренирани хора може да определи и като за всеки килограм телесно тегло се заложат стойности по 10 kgm/min или съответно 1.65 W

kgm (килограмометър) е единица за мощност, като 1 kgm/min=0,1635 W

Как се изпълнява теста?

 1. Измерва се теглото на тестувания
 2. Тестуваният прави загрявка за 5-10 мин.
 3. Подготвя се велоергометъра - наглася се на определеното натоварване и при нужда се регулира седалката.
 4. Дава се сигнал на тестувания да започне да върти педалите и след достигане на скорост 50 оборота в минута се включва хронометъра. За определяне на оборотите се използва метроном или показанията на велоергометъра.
 5. Прави се измерване на пулса в последните 15-30 секунди от всяка минута
 6. Ако след края на втората минута, ако не се постигне целевия пулс от 140-160 удара/минута, натоварването се коригира
 7. След изтичането на 6 минути тестуваният продължава да върти на ниска мощност за още 1 минута до падане на пулса под 100 удара в минута.
 8. Взимат се стойностите на мощността и пулсовата честота в края на 6-те минути и се правят изчисления

Изчисляване на резултатите от теста

Изчисляването на резултатите може да стане по няколко начина, като най-често се използва готов калкулатор, номограма или формула, чрез която да се изчисли.

Номограмата представлява 3 скали графично разположени, така че при свързването с права линия на две от известните ни стойности да получим третата. В случая това са пулсът засечен в последната минута от теста и мощността, която сме задали или, до която сме коригирали в kgm/min.

 номограма

Ако след засичането получаваме VO2 в литри за минута възрастта на тестувания е извън границите 25-35 години, умножаваме по съответния коригиращ фактор.

След получаването на абсолютната VO2max в литри за минута остава да изчислим и относителната - спрямо килограмите на тестувания и в милилитри. За целта умножаваме стойността на VO2 max в литри по 1000 и разделяме на килограмите.

Например: ако лицето, което тестуваме е 68 килограма и сме получили стойност на VO2max 2,35L за минута, то това прави 2350 ml за минута, a като разделим на килограмите се получава, че VO2max e 35 ml.kg.min.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСпортЛеченияФизиологияИсторияНовиниАлтернативна медицинаМедицински изследванияПроизводителиЛайфстайлСпорт и туризъмСнимкиАнкетиХранене при...Организации