Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Грешките на начинаещия колоездач и как да се избягват

Грешките на начинаещия колоездач и как да се избягват

Грешките на начинаещия колоездач и как да се избягват - изображение

Знаете, че ползите от колоезденето са многобройни, но ако сега започвате да карате велосипед, вие трябва да познавате основите. Правилата за движение по пътищата не са достатъчни и много често се допускат едни банални грешки, които ако бъдат осъзнати, колоезденето може да бъде много по-забавно и безопасно.

Грешките на начинаещия колоездач и как да се избягват

Седите прекалено ниско

Чувствате болка в предната част на коленете си? Вероятно седалката ви е прекалено ниска, което не ви позволява да изпъвате краката си при въртене на педалите. При правилна височина, коляното ви трябва да бъде съвсем леко свито при натиснат педал до долу, а пищялите ви трябва да са успоредни на тръбата на седалката и не перпендикулярно на земята. Трябва да поддържате контакт с педала в долната част на амплитудата на завъртането му, без да разклащате таза си върху седалката. Измерете разстоянието от оста на средното движение на велосипеда до горната част на седалката! То трябва да бъде приблизително равно на дължината на крака ви в сантиметри (измерена от вътрешната му част), умножена по коефициент 0,883.

Забравете за модерните облекла и скъпите байкове

Мислите си, че колоезденето е скъп спорт? Не, може и да бъде скъп, но ако се занимавате професионално с него и то само до момента, в който се снабдите с всичко най-добро за практикуването му. За начинаещият колоездач е достатъчно да има някакъв нов велосипед, надграждането идва с натрупването на уменията и повишаването на целите.

Неправилен размер на велосипеда

Това е най-грубата грешка, която можете да допуснете. Ако байка не ви е добре по размери, това ще се отрази не само на удоволствието от карането му, но и ще доведе до редица проблеми. Лично аз съм допускал тази грешка при покупката на първият ми планински велисипед, основно от незнание, че и тук има размери и последиците бяха доста – болки в кръста и врата при карането, редовно свиване на колчето на седалката, в следствие на голямата ми тежест и по-висок ръст, което ме принуждаваше да сядам в задния край на седалката. След няколко смени с все по-качествени тръби, които следваха съдбата на предшестващите ги и след няколко консултации със специалисти от веломагазини разбрах, че вината не е в колчетата, а в по-малкия размер на велосипеда, спрямо моите габарити. За правилното прилягане на байка към вас, трябва да видите 2 елемента, а именно височината и обхвата на седалката. Както споменах, височината трябва да бъде достатъчна, за да се получава съвсем леко свиване в коляното при най-долна позиция на педалите. Подходящ обхват означава, че ръцете и торса ви трябва да са под 45 градуса, когато сте седнали на велосипеда. Ако рамката е прекалено дълга, тогава ще получите болки в гърба и врата, а твърде късата ще постави коленете ви твърде близо до ръцете и карането е много неудобно. Затова, когато купувате колелото, не забравяйте да го тествате, за да видите, дали размерът му е подходящ за вас.

Не поддържате добре велосипеда си

Не е нужно да сте професионален монтьор, за една рутинна поддръжка на велосипеда. Така ще спестите много пари от по-големи ремонти и ще удължите живота на байка ви. Достатъчно е да смазвате жилата, движенията, дерайльорите и веригата, а ако се налага, обръщайте внимание и на спирачките, защото те са много важни.

Крачете с малки стъпки

Най-големите падания и контузии с велосипеда се получават, когато твърде рано започнете да опитвате големи спускания или скокове, за които не сте подготвени. Затова, стъпка по стъпка, първо се научете да карате добре, а после опитвайте екстремни неща!

Не се носи комплект за смяна на гума и инструменти

Това също е голяма грешка, особено ако карате извън населени места. Ако спукате гумата и можете да си я смените сами, което всъщност става за не повече от 10-15 минути, това ще ви спести много главоболия.

Не сменяте предавките

Умението за правилно сменяне на предавките е вашия най-добър приятел при изкачвания и спускания, тъй като ще ви улесни много и ще ви даде добра скорост на придвижване. Отнема известно време за да свикнете с най-ефективната смяна, но ще ви бъде в голяма помощ.

Не се зареждате достатъчно

Ако карате само по 1 час, не е нужно да си носите някаква храна (водата е задължителна винаги). Ако планирате повече от 2 часа каране, тогава си носете някаква лека закуска и хапнете след 45-60 минути от началото. След това можете да ядете по малки количества на всеки 20 минути. Ако не заредите тялото си с гориво, тогава ще го вкарате в дефицит и това може да ви сблъска с хипогликемията. Тя се изразява в умора, раздразнителност, замайване, гадене, объркване, а това не е приятен начин да завършите карането на велосипед.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноСпорт и туризъмПсихологияВидеоСоциални грижиИсторияЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиДиетиРецептиХранене при...