Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Най-честите грешки, водещи до травми във фитнеса

Най-честите грешки, водещи до травми във фитнеса

Най-честите грешки, водещи до травми във фитнеса  - изображение

Много често фитнес ентусиастите допускат редица грешки в тренировъчната си програма, които могат да бъдат причина за различни, понякога и доста сериозни, травми. Макар за професионалистите, разтеженията и болките в мускулите да са ежедневие, за начинаещите, те могат да причина за дълъг период на "резервната скамейка". Дори някои от грешките в тренировъчния режим да свързани с наглед елементарни неща, те понякога се пропускат, което значително повишава риска от неприятни и болезнени моменти по време на тренировка.

Реално няма лоши упражнения, а просто такива, при който рискът от травма при неправилна техника е по-висок. Затова упражненията трябва да се подбрани според възможностите и познанията на трениращия и най-добре в началото да се работи с инструктор. Така първоначално може да се акцентира върху техниката и предпазването от травми, а впоследствие да се гонят и резултати.

Трениране с травма или въпреки болката

Не забравяйте, че болката е начин тялото ни да подскаже, че нещо не е наред. Ако я нямаше ние щяхме да си причиняваме много травми, без дори да го съзнаваме. В този смисъл, болката е нещо добро, което ни дава сигнал, че достигаме до предела на физическите си възможности или ни показва, че има някаква увреда. Това не означава да спираме тренировка при най-малката болка, а да се научим да разпознаваме сигналите на тялото си и когато е нужно да спрем. Няма вариант да излекувате травма с повече тренировки, това е само мит. Истината е, че постоянното игнориране на болката от травма по време на тренировка води до хронифицирането на проблема и по-трудното му лечение след това.  

Освен за травма, усещането за болка при някое упражнение по време на тренировка, може да е сигнал, че то не се изпълнява правилно или не е подходящо за Вас. Добре е в тези случаи да се консултирате с инструктор или треньор, който да Ви покаже правилната техника или подобно упражнения, но с по-малък риск от травма.

Запомнете, че идеята на фитнеса е да подобри формата Ви и да запази и съхрани здравето Ви, а не да амортизира тялото. Оставете старото правило "NO PAIN, NO GAIN", за професионалните билдъри.   

Пропускане на деня за възстановяване

Много често фитнес ентусиазмът е причина за пропускане на дните за почивка, с цел да не се губи форма и да се тренира повече. Трябва да знаете обаче, че всички тренировъчни програми, които нямат поне 1 ден за възстановяване крият риск от травми. Това може да Ви го потвърди всеки инструктор или спортен треньор, защото повечето травми в спорта са причинени от прекомерно и постоянно натоварване на тялото. Разликата е там, че професионалните спортисти са съгласни да заплатят тази цена, но дали и при Вас е така?

За да избегнете претоварването и преумората от силовите тренировки във фитнеса, балансирайте с дни за възстановяване, в който правите по-леки и общи упражнения. Това не само, ще Ви помогне за по-доброто възстановяване, но ще Ви е от голяма полза и за напредъка в залата.

Правене на упражнения само за едни и същи мускулни групи

Използването на упражнения само за определени мускулни групи, може да води до добри резултати, но повишава риска от травми.

Когато тренираме едни и същи групи, ние не натоварваме само мускулите, но и сухожилията, ставите и връзките в тази област. Това може да доведе до появата на микротравми, който впоследствие да са причина за възпалително заболяване като тендинит, инсерционит, бурсит и др.

Затова, подходете сериозно при подбора на тренировъчна програма и упражненията в нея, за да не се окаже, че вместо адреналин и релеф, получите мускулен дисбаланс и хронични травми. Най-добре е в началото да се включат повече многоставни и функционални упражнения, а впоследствие такива с изолирано действие.

Липса на контрол и концентрация

Ако ви липсва концентрация или не сте много наясно с техниката на дадено упражнение, по-добре го пропуснете. Голяма част от травмите във фитнес залата са причинени именно липсата на контрол върху самото упражнение или разсеяност. Това означава, че във всеки един момент трябва да контролирате положението на тялото, скоростта и техниката на изпълнение, а  тялото Ви да работи като един механизъм. Няма как да повдигнете щанга от земята, ако не знаете техниката и мускулите на ръцете, краката и гърба не работят в синхрон.  

Трябва да знаете, че дори съвсем безопасни упражнения могат да станат опасни, когато се изпълняват без концентрация и контрол.

Твърде бързо увеличаване на натоварването и интензитета

Именно постепенността в натоварването е един от основните принципи в спортната подготовка. Така се дава възможност на тялото да се адаптира, ставно-мускулния апарат да укрепне, а издръжливостта да се повиши. Затова трябва да се започне с по-малко натоварване, което постепенно да се увеличава. В противен случай рискът както от остри, така и от хронични травми, значително се увеличава, а тялото е подложено на голям стрес. В крайна сметка твърде форсираните тренировки, с цел себедоказване или показване на сила, могат да доведат само до болки, травми и неприязън и към фитнеса.

Неправилно използване на фитнес уредите

Трябва да знаете, че няма нищо срамно да попитате фитнес инструктора как се използва правилно даден уред, колкото и елементарно да изглежда това. Истината е, че той може да ви покаже, освен най-ефективните упражнения с него, но и правилната техника. Така ще избегнете, освен недоумяващите погледи на по-напредналите в залата, но и ще намалите възможностите да се контузите по време на тренировка.

Използване на твърде големи тежести

Една от най-честите грешки на всички начинаещи във фитнеса е използването на твърде големи тежести, особено в определени упражнения, като вдигането от лежанка. Определянето на точната тежест за тренировка е изключително важно за добрите резултати, а огромното желание за доказване, понякога може да причини тежки травми.

Затова е важно добре да познавате тялото си и физическите си възможности, а не просто да ходите на фитнес, за да вдигнете възможно най-голяма тежест. В крайна сметка, целта на всяко едно упражнения е да се развие красиво и атлетично тяло, а дали ще изберете пътят без травми зависи изцяло от Вас.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниПсихологияЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиИзследванияИнтервютаКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеАнкетиЛеченияЗаведенияСпорт и туризъмСнимкиХранене при...ОбразованиеВидеоПроизводители